Нотариуси, счетоводители и юрисконсулти - срещу проект на нов закон. Той предвижда нотариалните заверки и всички заявления, жалби и молби до институции като НАП, НОИ, Търговския и Имотния регистър, да се правят само от адвокати.

Адвокатски монопол или по-добра защита на клиентите?

Мадлена Леви е счетоводител от 30 години. В практиката клиентите често разчитат на нея и колегите й да попълнят различни административни документи и заявления. Ако новият закон стане факт всичко трябва да минава през адвокати. Таксата също ще скочи.

"Т.е. ние ще свършим всичко, ще попълним документите и след това адвокатът ще да осигури документа пред съответната администрация, НОИ, НАП", обясни Леви.

Според адвокатите законът прави клиентите по-защитени. Досега работата им често се вършела от хора без нужните права и квалификация и така в много случаи хората губели имоти и пари.

"Гражданинът да отиде при някого да му свърши работа, той да не я свърши и след това да почне да се звъни на адвокат как да се оправят нещата", каза Ралица Негенцова от Висшия адвокатски съвет.

Новият закон дава на адвокатите право да подписват и издават пълномощни при сделки с недвижими имоти.

"Това е чисто нотариална функция. Ако трябва в исторически план да погледна през последните 130 години това са функции реализирани само и единствено от нотариусите", коментира Красимир Катранджиев от съвета на нотариусите.

Проектът е изработен от Висшия адвокатски съвет и е внесен е от депутати от всички парламентарни партии без БСП.