Документален филм на международния телевизионен канал "Ал Джазира" скандализира много българи и историците у нас. Филмът на турския режисьор Йелда Янат Багджи се казва "България, моята земя".

Според критиците у нас в него тенденциозно и манипулативно е представена историческата действителност.

Във филма се внушава, че българската история започва през 1908 година, когато турското население, според авторите, е прогонено и репресирано на собствената си територия.

Във филма етническите българи се наричат "така наречените българи", а държавата ни "територията, днес известна като България".

Комунистическият режим е представен като време, през което властта у нас е налагала насилствено християнски ритуали на турците.

В социалните мрежи хората недоволстват от скандалния и непрофесионален прочит на историята и решението на Ал Джазира да излъчи този филм.

Един от героите в лентата - районен мюфтия от Кърджали, се разграничи от интервюто, което е дал преди 3 години.

„Имахме условие, с което казаното да цитира обективно информацията, без изопачаване. Примерно в този филм аз бях споделил, че по времето на комунизма не са ограничавали правата само на мюсюлманите, а по същия начин и на християните, явно са направили изопачаване”, каза районният мюфтия на Кърджали.