Огромни злоупотреби във фалиралата КТБ констатира доклада на временната анкетна комисия в парламента. Документът беше внесен вчера вечерта в деловодството на Народното събрание. Според депутатите банката е функцинирала като пирамида.

Отпускани са необезпечени и огромни по размер кредити на юридически и икономически свързани с Цветан Василев дружества, които не осъществяват търговска дейност и нямат приходи. Така с парите на вложителите са финансирани свързани фирмени структури.

В КТБ се наблюдават порочни бизнес практики при отпускането на необезпечени кредити, се посочва в доклада.

В него се отбелязва още, че в банката се наблюдават необичайни порочни бизнес практики, които са извършени чрез сложни операции. Отпускани са   необезпечени и огромни по размер кредити на юридически и икономически свързани с Цветан Василев дружества, които не осъществяват търговска дейност и нямат приходи. Така с парите на вложителите се финансирали свързани фирмени структури.

Ръководството на банката пък не се е придържало към "разумни и консервативни банкови практики".

Изводите от доклада сочат, още че при отпускането кредити липсва проучване на редитополучателите. Липсва и контрол върху дейността на кредитополучателите и целевото използване на средствата по отпуснатите заемите. Докладът сочи още, че е допуснато много кредити да бъдат предоговорени, без да има основание за това. Отсъстват пълни анализи на бизнес планове и разчети относно проектите обосноваващи финансирането. Липсва контрол при учредяването и текущото наблюдение на договаряните обезпечения.

Финансовият резултат на банката към юни 2014, когато беше поставена под особен надзор, е 63.5 милиона лева.

Най-големи са загубите в резултат на извършена на 20.06.2014 г. счетоводна операция, отразяваща изтегляне на 206 млн. лв. срещу неизпълнено задължение на „Бромак” ЕООД. За него на практика не съществуват основания нито за фактическото му възникване, нито за реалната му събираемост от банката.

Вижте доклада на временната комисия тук:

Doklad Za KTB - I Chast

Doklad Za KTB -II Chast

Doklad Za KTB -III Chast

Doklad Za KTB -IV Chast

 

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”