Поредна неделя на протести в България срещу бедността, корупцията и високите цени на тока. Десетки хиляди българи отново са излезли на демонстрации в цяла България. Това съобщават световните агенции Франс прес, ИТАР-ТАСС, Ройтерс и Асошиейтед прес, които имат свои кореспонденти у нас, съобщава БГНЕС.

Ройтерс отбелязва, че докато десетки хиляди вбесени от бедността и корупцията българи протестират, политическата неизвестност се задълбочава. Агенцията припомня, че премиерът Бойко Борисов подаде оставка заедно с цялото си правителство след две седмици на протести. Той ще е на власт, докато служебното правителство бъде избрано най-вероятно следващата седмица. То трябва да управлява страната до провеждането на предсрочните избори на 12 май.

Според Ройтерс "въпреки това българите все още се стремят да се обединят зад един политически лидер или да дадат гласа си за ясен набор от искания". "Допитванията не дават нито на партията на Борисов ГЕРБ, нито на опозиционната БСП достатъчна подкрепа, за да спечелят мнозинство. Която и партия да спечели изборите, ще трябва да се опита да състави парламентарна коалиция за излъчването на работещо правителство", коментира агенцията.

ИТАР-ТАСС съобщава, че българите отбелязват 135-та годишнина от Освобождението на страната от османско владичество с протести срещу повишаването на цените на тока. "В София около 10 хиляди протестиращи излязоха по улиците на столицата с искания да се прекратят договорите с енергоразпределителните компании и тяхната национализация, да се намали броят на депутатите в българския парламент, а също така да се повиши жизненият стандарт на населението в страната", се казва в кореспонденцията на руската агенция.

Франс прес и Асошиейтед прес също обръщат внимание на исканията на протестиращите. "Застанал с лозунга "Властта на гражданите, долу мафията", юристът Иван Христов, един от активните участници в протеста, заяви, че започват да се сформират комитети на граждани в кварталите, за да заменят корумпираните партии и НПО. Ще демонстрираме в сряда пред парламента, за да попречим на разпускането му, преди да бъде променен изборният закон, така че да даде равни права на партиите и на гражданските организации”, посочи той, цитиран от Франс прес.

Асошиейтед прес отбелязва, че демонстрациите са организирани с помощта на социалните медии. Протестиращите развяват българските знамена и скандират лозунги срещу политическия елит.

За радио "Свободна Европа" днешните протести показват, че неотдавнашната оставка на правителството не е успяла да потуши общественото недоволство, предизвикано от корупцията и бедността.

  • Президентът издава указ за изборите за кмет на Варна
  • Варненци ще избират кмет на 30 юни
  • Бдение в памет на Пламен Горанов в 5 града
  • От юли пада монополът на ЕРП-тата
  • ЕС се намесва, ако България застраши ЧЕЗ
  • Варненци поискаха оставката на общинарите с торба охлюви
  • До два месеца ДКЕВР решава за лиценза на ЧЕЗ
  • Протестиращите от палатковия лагер във Варна обявиха гражданско неподчинение
  • ЧЕЗ отказа да плати обезщетения за токов удар, оправда се с буря
  • ДКЕВР съставила 23 акта на ЕРП-тата, съдът ги отменил