Говор на омразата има - от политици, някои от които разбиват вратата на Министерски съвет, стремейки се да влязат. Но ние няма да толерираме това поведение. Това заяви министър-председателят в началото на заседание на Националния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси (НССЕИВ) в Международния ден на ромите. Така Марин Райков "нападна" индиректно Волен Сидеров и опита му да влезе насила в заседание на министрите.

Според Райков „един патриот не парцелира нацията на етническа основа, а бди за нейното единство - иначе не е патриот, а просто политически спекулант”.

Преди да се включи в заседанието на Съвета, под звуците на ромски музикален състав, премиерът коментира пред журналисти, че проявата на расизъм е напълно чужда на българската национална традиция - не била в основата на българския дух.

„Ромският въпрос не е само български въпрос, но и европейски. Тази тема има отношение към един широк кръг от проблеми, свързани с начина, по който ние възприемаме тези, които са различни”, отбеляза Марин Райков.

Той изтъкна още, че в период на социална криза, един от големите проблеми е именно този с общуването на отделните етнически общности.

„В този труден момент малцинствените групи са най-уязвими, защото, когато един човек бъде доведен до просешка тояга, най-лесно е да я размаха срещу съседа и срещу този, който е различен”, подчерта министър-председателят и призова институциите да не го допускат.

В рамките на дебатите в МС НССЕИВ представя доклада за дейността на Съвета през 2012 г. След заседанието е организирано отслужване на панихида в църквата "Св. Неделя" и шествие до Паметника на Незнайния воин.