Международен договор за правата на артистите стресна потребителите на интернет в България. Ще бъде ли ограничен достъпът до торент тракерите, в които се разменят музика, филми и софтуер?

Министерският съвет е приел и предстои да бъде ратифициран от Народното събрание така наречения "Договор от Пекин". Целта му е да увеличи и изравни в световен мащаб правата на актьори, изпълнители и танцьори. А не да ограничи достъпа на интернет потребителите до публичните и частни торент тракери. Това е мнението на експерт от Министерството на културата, потърсено от bTV.

Ако сте актьор или танцьор, "Договорът от Пекин" ви дава допълнителни права за защита на вашето изпълнение, в това число и морални - може да възразите срещу всякакво изопачаване, което би довело до увреждане на репутацията ви. Например Графа можеше да забрани иронична версия на неговия хит "Дим да ме няма", но не го направи.

„Снощи я чух песента, много се забавлявах! Наистина, това е показателно, че парчето е голям хит и хората го харесват”, коментира Влади Ампов-Графа.

"Договорът от Пекин" не въвежда санкции за потребителите на торент тракерите, твърдят от Министерството на културата.

„С нищо, с нищо ново в това отношение този договор не ограничава правата на потребителите на интернет. За торент тракери или за други видове ползване, по никакъв начин няма такива забрани и санкции, закриване на интернет и други подобни”, казва Георги Дамянов.

След запитване, екипът на един от най-популярните български торент тракери изпрати на bTV становище, в което се казва: "Договорът от Пекин" вече е одобрен от Съвета на Европа през юни 2013 г., което напълно гарантира липсата на ангажименти, които биха довели до промяна в законодателните норми с цел прилагане на наказателни мерки срещу частни лица, извършващи нарушения на авторски права с некомерсиална цел. В тази категория лица попадат и потребителите на торент тракерите."

„Въпросът с торентите, с нарушенията и т.н., то не може да бъде предмет на договор в областта на авторското право. Това може да бъде само по Наказателния кодекс. Това е много важно да се знае! Както виждате, сега има нов Наказателен кодекс, нови текстове, които ще се приемат. Там, доколкото знам, нищо не се казва за торент тракери”, казва още Дамянов.

Експертът допълни, че въпросът с торентите е толкова важен, че трябва да бъде решен на световно ниво.

bTV потърси и мнението и на някои от интернет доставчиците. Повечето от тях отказаха коментар по темата за торент тракерите преди влизането в сила на нови рестрикции срещу този вид размяна на файлове. Една от най-големите телекомуникационни компании обаче заяви в писмо до bTV: „Принципната ни позиция е, че трябва да се търси баланс между носителите на авторски права, развитието на технологиите и нуждите на крайните потребители”.