Първите, които ще бъдат погнати в Обединеното кралство след брекзита, ще бъдат българи и румънци. Това каза в предаването „Лице в лице” доц д.ю.н. Атанас Семов.

„Там се създаде едно особено негативно отношение към нас, много несправедливо, напълно неадекватно на фона на доказаната с числа и до днес по-голяма миграция към Обединеното кралство от бивши колонии, от държави извън ЕС, отколкото от нашите, доказаната полза от работниците от България и Румъния, Полша. Въпреки това очаквам да има силни, вече по-очевидни, по-демонстративни настроения спрямо българи и румънци".

Много трудно ще стане и за нашите студенти там, допълни доц. Семов. Според него и досега са им създавали трудности, а сега ще им създават много по-големи проблеми още преди Обединеното кралство да напусне.

Доц. Семов каза, че това, което са направили британските избиратели е изключително голяма електорална грешка.

"Цената, която Обединеното кралство ще плати, е чудовищно голяма, в хиляди пъти по-голяма, отколкото цената на членството беше досега. Тази цена ще я плаща цяла Европа, ще я плащат 250 000 българските граждани, и това е цената на една огромна политическа грешка на Дейвид Камерън. Един много силен политик, който направи голяма грешка, за да получи малко повече власт, за да спаси управлението, заложи цялата власт и за съжаление в крайна сметка заложи бъдещето на Обединеното кралство, което вече не е Обединено кралство".

Това е една грешка, която се прави на много места в Европа и е много важно да бъде разбрана правилно, допълни доц. Семов:

„Опитът на основните, на сериозните политически партии, да изземат екстремисткото говорене на крайните националистически формации довежда до увеличаване на влиянието на това говорене.

Опитът на Камерън да изземе инициативата по антиевропейската тема доведе до това че години наред, 4 години поне, в Обединеното кралство се говореше само по темата за напускане на ЕС. Огромно подценяване на това какво може да предизвика в съзнанието на масовия избирател едно такова говорене.

Огромна вина за това, което се случи във Великобритания има и Ангела Меркел.

„Това безобразно, също така доста безотговорно и хаотично говорене по темата за бежанците засили изключително много страховете на британските граждани, че този ЕС ги обрича.

Една поредица от грешки, резултатът от които ще плащаме скъпо всички ние заедно, а за Обединеното кралство са драматични с елементи на трагизъм. Вече Обединено кралство не съществува”, допълни доц. Семов.

Залогът беше прекалено голям за укрепване на властта на един премиер, коментира в студиото Светослав Терзиев от в. Сега.

„Той направи този залог през януари 2013 година с мисъл за изборите през 2015 година и наистина ги спечели с неочаквано голямо мнозинство, защото привлече по много евроскептици в своя лагер, но след това трябваше да плати цената и тя е ужасяваща.

Тази грешка може да струва много повече на Великобритания, отколкото първоначално изглежда – „Ще излезем от ЕС и ще загубим някои там контакти, някои привилегии и някакви възможности за влияние”.

Следващият въпрос, който незабавно възникна, е ще остане ли обединено Обединеното кралство, след като се видя, че Шотландия масово гласува за оставане в Европейския съюз, допълни Светослав Терзиев.

По думите му референдумът за отделяне на Шотландия от Обединеното кралство преди две години е бил неуспешен само защото ЕС ги е предупредил, че, ако излязат от Обединеното кралство, ще излязат и от ЕС и ще трябва да кандидатстват като отделна държава. Сега обаче тази спирачка вече не съществува.

Тяхната министър-председателка ще иска нов референдум и той несъмнено вече ще бъде спечелен от националистите, защото към тях ще се присъединят е проевропейски настроените граждани. При такъв залог референдумът вече може да струва много, каза още Терзиев.

Много силен тласък за разпадане на държавите ще има сега в Испания. Изпитанието, на което е подложена Европа от тук нататък изисква много отговорно поведение, коментира доц. Семов и допълни:

"Една от големите тежести за бъдещето на Европа ляга върху България, нещо, за което не съм убеден, че сме готови. Защото само след 12 месеца започва председателството на тройката на ЕС, в която участва България. Там има три драматични проблема:

Първият е, че това беше тройката, в която трябваше да участва Великобритания. Сега е немислимо те да имат председателство на ЕС в края на процеса на напускането. Навярно ще бъдат променени или правилата, или ще бъде заменено Обединеното кралство с друга голяма и стара държава-член, която да се включи в движение, в последния момент.

Второ – тежестта на българското председателство става огромна. Ние и досега можехме да се съмняваме дали сме готови за отговорността да ръководим за шест месеца Съвета. Сега за нас отговорността е двойно по-голяма, защото ние сме единствената по-стабилна и като големина държава. Третата държава в тройката е Малта, с нас е Естония, но преди нас е Малта. Това са държави, които няма как да поемат тази голяма отговорност.

За нас тази отговорност е свързана и с това, че ние задължително трябва да проведем парламентарни избори поне година преди да поемем председателството на ЕС, защото как си представяте най-бедната и неособено политически стабилна държава като България да бъде председател на ЕС в период, в който провежда вътрешни парламентарни избори, т.е. без правителство.

Да поемем председателството на ЕС втората половина на 2018 година, когато трябва да са редовните избори? Това е напълно недопустимо. Мисля, че правителството на Борисов има съвсем елегантната възможност с една декларация на Народното събрание, навярно подкрепена с много широко мнозинство, да прекрати мандата на този парламент сравнително навреме, за да може да се състави стабилно и готово да поеме тежката отговорност по ръководството на Съвета на ЕС ново правителство".  

"Бързото напускане на Обединеното кралство от ЕС е практически невъзможно. То е свързано с чудовищно големи икономически и юридически последици и може да стане само в резултат на много тежки преговори. Това е втората по големина икономика в ЕС след германската, това е държава, която няма свои договорни търговски отношения с нито една държава в света, а като част от ЕС досега е ползвала европейските договорености. Може би ще се предвиди постепенно напускане, което може да продължи до 5 години".

Ако ЕС иска да продължи да съществува, той е обречен да се реформира радикално, допълни доц. Семов.