Добруджанското село Айдемир е нападнато от лисици. Над 400 домашни птици са били унищожени през последния месец.

Основна причина за зачестилите набези е липсата на храна. Занемарените терени около селото създават добри условия за развъждането им.

Руси Русев, един от най-пострадалите от нападенията, коментира пред камерата на bTV, че обикновено лисиците атакуват през нощта. Те влизат в двора му, като прескачат оградата, която е висока около метър и половина. От 25 домашни животни са му останали само 4.

Кметът Денчо Георгиев коментира, че ще предупреди населението да предприеме мерки, като затвори отворените пространства, в които се отглеждат домашните им животни, за които има най-голям риск да бъдат нападнати – пилета, патици и други хвъркати.

Ветеринарните специалисти подчертават опасностите, които лисиците разкриват за здравето.  Според д-р Себахатин Халид, директор на ОД „Безопасност на храните"-Силистра, една от честите и опасни болести, които лисиците пренасят, е бясът. По думите му хищниците, заразени с бяс, стават много дружелюбни и кротки. Имало  е случай, в който лисица е влизала в стаята на дадена къща, без да е агресивна.

Последният случай на ухапан от бясна лисица е бил в Силистренско през 1974 г.