Доброволци от цялата страна протестираха срещу лошите условия в кучешките приюти. Тe обвиняват Агенцията за безопасност на храните, че заради законодателни ограничения не могат да изпращат животни за осиновяване в чужбина. 

Биби и Буби са сестричета. Осиновени са от приюта в Дупница.

„На тези кученца им бяха изядени лапичките от плъхове. Те са били мокри, болни, гладни и нещастни и заразени с болестите”, коментира Ирина Николовa от протестиращите. 

„Там няма условия дори за елементарно изхранване на животинките. Те не могат нито да спят, нито да играят, както трябва”, заяви и Ваня Костова.

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки че са прегледани и вече имат осиновители в чужбина, не могат да заминат. Според разпоредби на Агенцията по храните преди това трябва да изкарат 30-дневен карантинен срок под наблюдение в сертифицирания приют, откъдето са дошли.

„Ако това куче се върне в сертифициран обект, то няма да оцелее”, категорична е обаче Ирина.

Проверихме и мястото, откъдето са дошли кутретата. Въпреки че ни допуснаха да снимаме условията в дупнишкия приют, от ръководството така и не пожелаха да застанат пред нашата камера.

От агенцията признават за проблеми в общинските приюти, но са категорични, че осиновяване без тяхно наблюдение не може да има.

„Няма как да стане това от частен имот. Това животно, което отива при друг собственик, трябва да бъде с гаранции за здравен статус. Това е европейското законодателство”, отбеляза Кристина Митева, главен експерт в дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение” в БАБХ. 

Природозащитните организации заплашват с нови протести, ако карантинният период не бъде премахнат.