В новозагорското село Баня от години живеят бежанци и се разбират добре с местните хора. В приемния център пребивават стотина души, предимно семейства, има 40 деца.

Добре се чувстват, няма нагнетяване на напрежение, категоричен беше кметът на селото.

Срещу центъра има дом за възрастни хора. „От 20 г. сме съседи, проблеми до този момент не сме имали”, категорична беше директорката на дома.

„Това са хора като всички нас, млади, прилично облечени, с хубави дечица”, каза и една от настанените в дома.

Възрастните в дома не пропускат да вържат мартеници на децата на бежанците на 1 март, както и да им подарят лакомства на 1 юни.

Липсва ясен координационен механизъм с ясна роля и отговорности на всички заинтересовани страни при посрещането на децата бежанци у нас, каза в „Тази събота” по bTV Дани Колева, изпълнителен директор на Национална мрежа за децатa.

„Всяка институция си прехвърля топката, никой не поема отговорност. Страдат децата, страда и местната общност, с която никой не е говорил. Хората са в правото си да се притесняват”, отбеляза тя.

“Тези деца трябва да получават адекватна подкреп, а не да отиват в центрове, които са предназначени за тях, а не да бъдат настанявани в приемателните центрове заедно с възрастните бежанци”, посочи Колева.