"Саботаж" срещу кабинета
Добрев уволнява кризисно заради "тайното" строителство на "Белене"
"Сините" и "тъмносините" алармираха, че централата се изгражда зад гърба на депутатите
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 4
  • 2
    3
АЕЦ
Снимка: Архив, БГНЕС Снимка: БГНЕС

Управителят на предприятие „Трафоелектроинвест” Марин Ангелов ще бъде уволнен още днес, обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той предприе кризиснния ход заради писмото, което Ангелов е подписал до кмета на Свищов за изграждане на високоволтова линия за връзка на бъдещите мощности на площадката на АЕЦ „Белене”.

За писмото с дата 8 октомври, адресирано до Станислав Благоев, алармираха представителите на СДС и ДСБ в парламента. Според тях то е доказателство, че изграждането на централата в Белене продължава тайно, зад гърба на Народното събрание, а премиерът Бойко Борисов и енергийният министър действали в комбина със социалистите в тази насока. Според „сините” и „тъмносините” ГЕРБ и БСП дори организират заедно референдума за бъдещето на ядрения проект.

"Това писмо е саботаж срещу правителството", възмути се Делян Добрев. Той се закани, че до понеделник "ще проучим кои други длъжности лица са свързани с това писмо и те също ще понесат съответните наказания".

Засега било ясно, че че има служител, който е съставил писмото, което е минало през началник на отдел и заместник на управителя на предприятието, станя ясно още от думите на Добрев.

Директорите на НЕК и на БЕХ са заявили, че не знаят за
него. Същото важи и за членовете на политическия кабинет наминистерството.

В същото време Добрев благодари на Синята коялиция за сигнала. Писмото засяга изграждането на далекопровод от 400 киловолта, какъвто според депутатите от СДС и ДСБ е необходим само за ядрената централа. Според десните прокарването на такава високоволтова линия не може да се обясни с евентуалното изграждане на газова централа на площадката в Белене.

"Едва ли остана някой, който да не е разбрал, че проектът за строеж на АЕЦ "Белене" е спрян, за да пише подобни писма," продължи Добрев.

Предприятието „Трафоелектроинвест” е дъщерно на Националната електрическа компания.

  • 2
    3
Още по темата
4 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре