До седмица ще стане ясна цената на ремонта на шестте изтребителя МиГ-29. Това заяви военният министър Николай Ненчев след изслушването му в парламентарната комисия по отбрана.

По думите на Ненчев първоначално ще получим от Полша два или четири ремонтирани двигатели, които ще използваме дотогава, докато е необходимо. След това на полската страна ще се възложи поправката на всичките дванадесет наши двигатели. Министърът е получил уверение от премиера, че пари за ремонти на миговете ще има.

И до момента не е постъпвало предложение за оставане на американска техника за постоянно в България, каза министърът на отбраната Николай Ненчев пред журналисти след като отговори на депутатски въпроси в парламентарната Комисия по отбрана.

До края на годината всички съвместни дейности са планирани през миналата година. До 1 октомври ще планираме всичко онова, което ще бъде предвидено в програмата за следващата година, поясни Ненчев.

Министърът коментира, че е информиран за техниката, която ще бъде в България за учения, защото трябва да издаде съответните разрешения за нея преди пристигането и преминаването й през страната. Той отново посочи, че сумарно става въпрос за около 240 танка, които ще бъдат разположени в шест страни. По думите му това означава, "че в България, в най-добрия или в най-лошия вариант - не зная вече как да се изразя, се касае за 40 броя танкове, но в случая се касае до 14 - до края на годината".