До гангстерска война в Слънчев бряг няма да се стигне. Това мнение изказа в предаването „120 минути” Надя Чолакова, която е посветила книгите си на тайните на курорта. Според нея има сблъсък между поколенията и различни групи:

„Новите са 20- 25 годишни, така наречените анаболни манекени, татуирани и си приличат като две капки вода. От стария тип - това е Митьо Очите, който е свързан с цяла генерация силоваци. Очевидно хормонът на растежа му е помогнал да живее. Много са групите, много са охраните, знае се, че там се правят обороти и можеш да си купиш всичко”.

Според Чолакова групите там са се изплашили страшно много, Бойко Борисов е казал, че това са разни бабаити с брадви, висшестоящите особи са там. Нещата ще бъдат взети под контрол и няма да се допусне туризмът да се провали - Когато гръм удари, ехото заглъхва”, каза Чолакова.

Повече от две десетилетия Слънчев бряг има противоречива слава, която комбинира грях, изкушение, престъпления и улична справедливост. Един от най-големите ни курорти много прилича на големите градове през 90-те.

Слънчев бряг е като държава в държавата – малка губерния, която отразява доста порочни практики във властта. Там много неща не могат да останат скрити, той като е много малко място, където всички се познават. Там са водени едни от най-свирепите мафиотски войни. Над 30 убити има в района през годините. Слънчев бряг е нещо като „Син сити” – град на греха, една сага, която никога не спира, допълни Надя Чолакова.

Превземането на Слънчев бряг започва още през 1993 година, когато се появяват първите арендатори в курорта, вземат заведения, след това идват борците, които трябва да опазят курорта от чужди мафии и да рекетират циганите, за да държат нещата под контрол, разказа Чолакова.

„Започва се и рекет на арендаторите със звучните прякори Фитила, Бомбата, Ябълката, Сламката и т.н. и тогава се изсипват едни бригади мутри – 1993 г., 1994 г., и започват да рекетират с бухалки срещу спокойствие. Впоследствие обаче част от арендаторите се сприятеляват с мутрите. Започват да купуват хотели, караваните прерастват в прекрасни ресторанти, взимат се страхотни поръчки от групировки. Така от ресторантче на плажа се ражда един прекрасен хотел”.

Наричат Митьо Очите Морския Ал Капоне, допълни Надя Чолакова. По думите й той е типична рожба на своето време и си остава местен тартор.

Митьо Очите стартира от улицата, тръгва от ловец на рапани, минава през охранител, след това се завърта покрай Митьо Янков, известен като Царят на Слънчев бряг. Остава да работи дълго време при него, като се твърди, че е изпълнявал поръчки, разказа Чолакова, като уточни, че Янков вече е покойник, убит е през 2007 г. със 7 куршума, като се твърди, че това символизира хотелите, които е притежавал.

Групировките лансират Митьо Очите, той отваря офис в Несебър и се сприятелява с Георги Сивков, който държи наркопазара в „Меден рудник”. Двамата са първи приятели, но после има стълкновение между тях. Твърди се, че Очите иска да го елиминира.

Наемник с прякор „Черния” трябва да извърши атентат. Наркобосът Георги Сивков е причакан пред дискотека-бар „Жега” да излезе и тогава килърът, за който се твърди, че е изпратен от Очите, изстрелва цял автомат Калашников по него и така и не уцелва.

Наричат това убийство „убийството на малшанса”, защото един куршум от рикошет го убива. Убиецът след това влиза в затвора, защото убива бабичка с мотор и открадва един джип. В затвора обаче предозира с хапчета за мускули и умира, разказа още Надя Чолакова и допълни, че след това Митьо Очите става хегемон и взима неговата власт. Застава на неговото място и го лансират като бос на Южното Черноморие, като се отчита на някого.

След случая със Сивков, Стоян Тулупа страда толкова много, че решава да направи едно мафиотско покушение на честта, като казва: „Или аз, или очите”. И изпраща  килъри, които да направят атентат срещу Очите, като се твърди, че сумата е 2000 лв.

Очите обаче ги хваща, че го наблюдават и ги привиква на разпит, при което те решават да го информират. Тогава той решава да инсценира смъртта си.

Поръчителят на убийството Стоян Тулупа иска като доказателство да му бъде изпратена снимка, че Митьо Очите е мъртъв, след което започва доматената фиеста.  Очите се намазва с кетчуп, преструва се на умрял, ляга на нещо като гроб, около него бодигардовете плачат, след което снимката се изпраща.

Поръчителят обаче не се доверява на това и иска по-сериозно доказателство. Според легендите от подземния свят Митьо се скрива в Плевен, а поръчителят заминава в Чехия и иска да види как хвърлят Митьо Очите вързан от планина, разказа Надя Чолакова.

По думите й тогава са взели манекен, направен досущ като Очите, който е бил облечен, вързан и хвърлен. Това нещо е заснето с камера от двама души. Те обаче дават противоречиви показания, объркват се за заснемането. Тогава се прави трети опит за атентат, намират пръст от моргата с пръстен на Митьо Очите и го изпращат на Тулупа.

В този момент има и война между групировките ВИС и СИК. Тулупа в момента лежи доживот за убийство. През 2001 година идва поредния атентат, наети са двама арменци, които слагат взрив в една жигула бомба, и трябва да я взривят с дистанционно. Тогава пред очите на морския бос умират жена му, брат й и бодигарда му. След това следва взрив в Обзор срещу Рали Пенков, където пък трима души са убити, зопълни Надя Чолакова.