Самолетостроенето в България е възродено – започва монтажът на нов модел самолети. Първите машини ще бъдат готови след около два месеца. Цената на една машина ще е колкото на луксозен автомобил. Самолетите ще могат да се задвижва с автомобилно гориво.

Копие на модела, който ще се произвежда в България, но сглобено в Чехия, летя за първи път над София днес пред екип на bTV.

„Преди всеки полет ми се събира на топка корема, но когато си във въздуха, нямаш време да мислиш тези неща. Всичко е спокойно и се занимаваш само със самолета, ставаш едно цяло с машината”, коментира пилотът Бойко Аламджиев преди полета с машината.

Началото на самолетостроенето у нас е поставено преди 100 години, но през повече от половината от тях то е напълно блокирано и е предимно експериментално.

„За съжаление, поне за нас, специалистите нещата не се развиват, както очакваме, както трябва. Но хубавата новина е, че правим опит. Такива опити е имало и преди в България – имаме самолетостроене, но то е първо с равноускорителни и след това бързозатихващи фунции”, коментира инж. Красимир Кънев - мениджър на проекта.

Самолети от този модел, сглобени в Чехия, ще могат да бъдат наблюдавани на авиошоу в Пловдив. Те ще участват и във въздушната обиколка на България и ще преминат през летищата в Пловдив, Приморско и Бохот.