До дни ще бъдат повдигнати обвинения за трагедията в Хитрино, съобщи директорът на следствието и заместник-главен прокурор Евгени Диков.

Окончателната експертиза показва, че причината за дерайлирането на влака е превишената скорост, а за това отговорност носят и двамата машинисти - oсновният - Димитър Михнев, и вторият - Радослав Петков. 

Анализите показват, че не е имало претоварване на цистерните, не са засечени и проблеми и по релсите и стрелката.

През декември миналата година при дерайлирането на пълните с пропан-бутан и пропилен цистерни загинаха 7 души, а 29 бяха ранени.

Центърът на Хитрино беше буквално изпепелен от взрива.

Очаква се обвинителният акт срещу двамата машинисти да влезе в съда  преди ваканцията през август. Според Евгени Диков отговорността не е само на първия машинист.

”Ако първият машинист не забележи светлинните сигнали, вторият е длъжен да реагира. Може би и рутината им е изиграла лоша шега, защото обикновено са минавали транзит през тази гара. От няколко седмици преди това имат указания, че на тази гара трябва да спрат и да изчакат пътническия влак”, каза Диков.

Той е единственият кандидат на следователите в първите преки избори за членове на следващия Висш съдебен съвет, които започват днес.