До 20 години затвор може да получи кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов. Това съобщи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов, цитиран от кореспондента на bTV в региона.

Срещу кмета на Асеновград Емил Караиванов са повдигнати две обвинения – за длъжностно присвояване в особено големи размери и за престъпно бездействие при унищожаването на сграда-паметник на културата.

Според прокуратурата общината е заделила над 200 000 лева за почистването на 3900 улични шахти – обществена поръчка, получена от фирма с двама служители.

Жители на града твърдят, че шахтите не са чистени с години.

Според другото обвинение Караиванов не се е намесил въпреки сигналите, които е получил от Министерството на културата за унищожаването на сграда-паметник на културата. Обвинения са повдигнати и срещу строителя, който я е разрушил, за да построи кооперация.

Очаква се в понеделник прокуратурата да поиска отстраняването му от кметския стол.

Караиванов не е в ареста заради здравословното си състояние, уточниха от пловдивската окръжна прокуратура. Наскоро е претърпял трансплантация на орган и здравословното му състояние не позволява да бъде задържан.

Емил Караиванов е допуснал източването на над 80 000 лева, които община Асеновград е платила за почистване на уличните шахти.

Според прокуратурата фирмата, получила сумата, е фиктивна и на практика не е осъществявала никаква дейност.