Народното събрание прие на първо четене предложените от кабинета промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. С тях се въвежда глоба от 5 000 до 10 000 лв. за всеки, който търгува с лекарствени продукти по интернет в нарушение на изискванията на закона и на наредбата по него.

Ключов момент в промените е предстоящото създаване на Национален съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, който ще бъде със статут на държавна комисия.

Съветът ще бъде със седалище в Плевен, ще се състои от председател и шестима членове - трима лекари или магистър-фармацевти, двама юристи и двама икономисти, които ще се избират и освобождават с решение на Министерски съвет по предложение на здравния министър. Новият орган ще се занимава с дейностите по ценообразуване и реимбурсиране на лекарствени продукти, като идеята е да се оптимизира целият процес.

Изпълнителната агенция по лекарствата се задължава да организира и поддържа система за проследяване на лекарствената безопасност за рискове за здравето на пациентите, произтичащи от употребата на лекарствени продукти.

Промените в закона бяха приети на днешното заседание на парламента с 91 гласа "за", два - "против" и 18 "въздържали се".