ДНК експертизите са подтвърдили смъртта и на тримата работници във взривените складове край Сливен. Това каза за bTV зам.-главният прокурор Бойко Найденов. Разследването вече е подтвърдило и системно нарушаване на правилата в складовете, но колко хора ще бъдат подведени под съдебна отговорност засега не се знае.

Следствието е възстановило фактическата обстановка до момента на взрива. Тази обстановка и показанията на свидетелите са помогнали за установяване на доста нарушенията и на контролните органи, и на служителите във фирмата.

„Собственикът на взривовете, или пък служба КОС на МВР - това е нещото, което служителите в съседните стаи анализират в момента. И аз това казах - дайте ни малко време да достигнем до правилните изводи, до конкретното лице какви точно изисквания не е изпълнило”, коментира Найденов.

Контролните органи, например, са проверявали обекта 9 пъти. И никога не са откривали нарушаване на правилата. Сега следствието трябва да провери и кои хора конкретно са участвали в проверките. Тази периодичност във взривовете у нас говори, че трябва да има и законова промяна, каза още зам.-главният прокурор.

Обяснение за инцидента - човешка грешка

Междувременно фирмата-собственик на взривилите се миналата седмица военни складове край Петолъчката, обясни как се е стигнало до инцидента. Преди взрива един работник допуснал чисто човешка грешка и се опитал на собствена отговорност да обезвреди боеприпас, различен от описаните в специален протокол от военното министерство, обясниха от "Берета трейдинг".

Всички боеприпаси пристигали в складовете запечатани и маркирани в сандъци от Министерство на отрбаната, в присъствието на негови представители.

Инцидентът в складове на фирмата за утилизация на боеприпаси стана на 5 юни. Пострадаха осем служители на фирмата, а трима работници бяха обвени за изчезнали. След като екипи на военното министерство обаче намериха малки парчета от човешки останки в района на взривовете край Петолъчката, главният секретар на МВР Калин Георгиев обяви, че няма шанс изчезналите хора да са оцелели.