Днес празнуваме Никулден. Това е един от най-важните православни празници и е посветен на Свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

Празникът се отбелязва на 6 декември и на него празнуват всички хора, чиито имена са производни или близки до името на Николай – Никол, Никола, Николина, Ния и др.

Денят се чества и в семействата, в които няма именник. Традицията е на празничната маса да се сервират рибни ястия, най-често – пълнен шаран с орехи.

В католическите страни на този ден вечерта на децата се правят малки подаръци, които се скриват в обувки или чорапи, за да ги намерят на сутринта. Този обичай води началото си от светеца като дарител на бедните.

Освен това е празник на моряците и банкерите. Никулден е празникът и на Бургас, където днес е кулминацията на неколкодневни тържества.

Целият град се е в една огромна сцена, на която танците и постановките са безкрайни. Едно от най-интересните места е Никулденското градче.

В него мореплаватели и капитани от различни епохи разказват за миналото на Бургас през вековете.

„В пристанището имаше около 200-300 французки кораба, които чакаха да вземат житото от колите и да го занесат в Марисия, това е било Бургас", разказва Стоян Памуков.

По думите на Юрий Ангелов „целият залив гъмжеше с огромни риби, с огромни перки, плискаха и изплискваха дори водата на пясъка от залива".

Огромен златен шаран дълъг 6 м е изложен в специалното градче. Всеки може да улови и да си направи селфи за доказателство за гигантския улов. На 4 места в града се раздава безплатен курбан, парче печена риба и чаша вино. А танците и музикантите са навсякъде.

„Нашият бургаски празник, прекрасен, топъл, чакан, обичан, поздрави за всички, които имат имен ден", коментира Тони Димитрова.

Празникът ще продължи с обща снимка на имениците. Всички с името Никола, Николай и Николина могат да се съберат на площада за уникалното фото, което ще бъде изпратено в Държавния архив. По-късно тази вече ще бъдат запалени светлините и на коледната елха в града.