До края на седмицата енергийният регулатор ще реши дали ще има санкции за енергото в Североизточна България заради двете сметки за ток с един и същи срок за плащане, които получиха 67 000 абонати на Енерго-Про. Регулаторът вече е получил отчетите на ЕРП-тата. Формално изглежда, че те са спазили сроковете и няма нарушения, но дали е морално, е друг въпрос. Но ние няма как да налагаме санкции за морални нарушения, обясни председателят на ДКЕВР Светла Тодорова.

Ако обаче се окаже, че двете фактури с еднакъв срок за плащане се дължат на компютърната програма, с която Енерго-Про работи, дружеството ще трябва да оправи софтуера си, за да не се повтаря ситуацията.

„Може би трябва да се помисли за гъвкавост при отчета, защото ние фиксираме и те го спазват, но това са допълнителни разходи и те може като подадат заявление да поискат допълнителни разходи за отчета”, допълни Тодорова.

В отговор на въпрос председателят на регулатора уточни, че има изискване по общите условия на Енерго-Про, според което фактурата трябва да бъде до 8-мо число на следващия месец. Трябва да се изследва дали фактурите, издадени по първото отчитане, са преди това 8-мо число, не мога да коментирам още, защото трябва да се видят конкретните фактури и дати, каза Тодорова.

По предварителни данни при останалите две дружества - ЧЕЗ и ЕVN, няма проблеми с отчитането на енергията, каза Тодорова. За възможността за увеличения на санкциите за ЕРП при откриване на нарушения Тодорова посочи, че според нея те и сега са в достатъчно голям диапазон.