Директорът на ВМЗ-Сопот инж. Иван Стоенчев отказа да коментира хипотезата за човешка грешка като една от възможните причини за взрива във военния склад в Иганово в събота вечерта, като посочи, че не може да каже дали хората са си свършили работата. В изявлението си в ефира на bTV той сравни взрвивовете на боеприпаси с бомбаж на компот.

„Съжалявам, че ще дам такъв пример, но когато се прави компот – не може да се сравни компотът с изделието, но когато има бомбаж, дали човекът, който е направил компота, е направил грешка при варенето или при затварянето? Може би аналогията не е добра, но така процедираме при нас”, заяви Стоенчев.

Той подчерта многократно, че инцидентът е станал в склад с готова продукция, произведена от ВМЗ. Директорът на завода отхвърли критиката, че съхранението на боеприпасите е некачествено. „Съхранението бих казал, че е много добро - взривен е само един склад, вълната не се е разнесла по другите складове. Вълната е локализирана само в рамките на цеха”, подчерта директорът.

„Това, което стана снощи, и мен озадачава”, призна Иван Стоенчев. „Аз не вярвам да е от изделията. От инцидента през 1978 г. досега не е имало такава авария”, допълни той.

„Няма счупени прозорци нито в завода, нито в близките населени места – взривът не е бил толкова силен”, заяви в заключение директорът на ВМЗ-Сопот.

Няма кратер

На мястото на взривения склад няма кратер, съобщи пред bTV ген. Димитър Шивиков, който ръководи действията по обезопасяване на мястото.

„Има безпилотни летателни апарати, които извършват първия оглед. Няма кратер, част от ламарините са разпръснати в радиус от няколко десетки метра. Два автомобила „Пустинна котка” заедно с дознатели и сапьори правят оглед на най-външния периметър, за да открият невзивени боеприпаси и осколки. При откриването на такива ще бъдат преместени и взривени на безопасно място”, обясни ген. Шивиков.

„Не гоним нормативи. Станалото е станало. Медиите трябва да успокояват, не да безпокоят”, заяви накрая ген. Шивиков.

  • Работниците от ВМЗ-Сопот се върнаха в Иганово
  • Търсят снаряди сред розите в Иганово
  • Още 50 военни се включват в прочистването след взривовете в Иганово
  • В Иганово зреят протести заради продължителните разследвания на взривовете
  • Розоберът в Иганово пред провал след новата серия взривове
  • Валентин Радев: В Иганово са назначавани неквалифицирани кадри
  • Иганово вече е спокойно след сутрешните взривове
  • Спряно е движението на влаковете през гара Иганово
  • Основна версия за новия взрив в Иганово е саботаж
  • Нови взривове в Иганово, 70 деца са евакуирани (ОБНОВЕНА)