Директорът на СМГ няма да подава оставка
Той посочи, че искал да се върне по-рано от отпуска, но не бил пуснат на работа от инспектората
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 1
    2
2111441846.jpg
Снимка: btvnovinite.bg

Директорът на Софийската математическа гимназия (СМГ) Антони Стоянов заяви, че няма да подава оставка и няма основния за това, въпреки че такава му бе поискана от Инспектората по образованието.

Скандалът в СМГ се разрази в края на учебната година, когато договорите на осем преподаватели не бяха подновени, а една учителка беше дисциплинарно уволнена.

Днес е първият работен ден след отпуската на директора. Въпреки че имаше заместник, още миналата седмица той се върна на работа и забрани да се влиза в училището.

В предаването „Тази сутрин“ по bTV той заяви, че е имал желание да разговаря с родителите, но не е бил допуснат до работа именно от Инспектората. 

Той намекна за натиск от страна на Министерството на образованието и инспектората да върне на работа учители, които са уволнени или нямат продължени договори. По думите му на първата му среща със зам.-министъра и г-жа Ваня Кастрева станало ясно, „че трябва да върна абсолютно всички учители, независимо по каква причина“ – само така щели се решат проблемите в СМГ. 

Зам.-министър на образованието за скандала в СМГ: Не може директор да разединяваДиректорът на елитната гимназия Антони Стоянов беше призован вчера да подаде оставка

Тодорова наистина ощети учениците на гимназията на състезанието „Европейско кенгуру. Въпреки че хората казват, че това е маловажно състезание, това не е така”, заяви директорът. 

По думите му учениците, които протестират, са нейните ученици, а учителите са част от настоятелството. Всички други – 95 на сто от гимназията, не са на това мнение. Тя е добър учител, но трудово-правният спор трябва да се изясни, каза той.

Ваня Кастрева призова директора на СМГ да подаде оставкаАнтони Стоянов отказва да се оттегли, вероятно ще бъде уволнен

Стоянов отрече да се е държал непочтително и посочи, че няма причина да бъде уволнен. „Направена е проверка, открила дребни нарушения. Например в някой дневник не било написано отсъствие, което е работа на учителя, а аз не съм успял да упражня достатъчен контрол”, обясни той.

От Инспектората отричат да е имало натиск и твърдят, че Стоянов е отговарял избирателно на телефонните обаждания.

„Опитите да бъдем медиатор между него, родителите и учителите доведоха до упреци, че едва ли не към него е оказван натиск – каза за bTV началникът на Регионалното управление на образованието Ваня Кастрева. – Буквално възползвайки се от правото си на платен годишен отпуск се скри от проблема. За мен това е недостойно поведение, опитвайки се да прехвърлиш отговорността на институциите“.

Стоянов трябва да даде писмени обяснения до четвъртък, а след това от Инспектората ще решат дали той ще бъде освободен.

Темата продължава утре в „Тази сутрин“ с учителката, с чието уволнение започна скандалът.

  • 1
    2
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре