Във вторник започва най-тежката и рискова част от операцията по обезопасяването на цистерните в Хитрино, заяви директорът на пожарната гл. комисар Николай Николов. Именно затова ще има по-строги ограничителни мерки там.

На място продължават да работят пет екипа пожарникари и спасители, които имат за задача да източат пропилена от цистерните, така че газът да бъде откаран в Бургас.

Във вторник ще бъдат изградени и подготвителни площадки, нужни за включването на крановете, които да вдигнат дерайлиралите цистерни.

„Рисково е, защото при 100% планиране винаги има нещо, което не можеш да предвидиш. При премахване на контактната мрежа, например, се разклатиха стълбовете и бяхме пред риск един от тях, заедно с носещата ферма, да падне върху пълна цистерна и да доведе до непредвидими последици”, обясни гл. комисар Николов.

По думите му няма опасност от обгазяване на Хитрино, но може да се образува облак, който лесно да се възпламени – това е и най-големия риск сега.

Днес има вече седем напълно източени цистерни, две са наполовина, има и още три, по които се работи, обобщи свършеното вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Работи се денонощно, подчерта тя.

Успяхме да осигурим хората с животни да влязат в селото, така че да ги нахранят; както и някои хора, които се нуждаят от лични вещи, но утре ограничителните мерки ще са по-строги.

На място остават и пет екипа на спешната помощ, обяви здравният министър Петър Москов.

Той повтори, че всички аптеки и лични лекари са уведомени и предоставят на жителите на Хитрино лекарствата от които имат нужда, дори и те да нямат медицински документи, нужни за плащането им от НЗОК.

Към момента в двете болници във Варна има общо 13 пострадали от Хитрино. От тях трима са в стабилизирано, но тежко състояние, а другите постепенно се подобряват.

Вижте още във видеото: