Директорът на „Пирогов”: Няма как екип да излезе от болницата, за да помогне на човек пред нея
Затова мъж, ударен от автомобил на кръстовището пред болницата, трябвало да изчака линейка след обаждане на тел. 112
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 3
  • 0
    7
Асен Балтов
Снимка: БГНЕС

Няма как екип да излезе от „Пирогов” и да помогне на блъснат на кръстовище пред болницата човек, обясни в специално съобщение до медиите директорът на болницата проф. . Асен Балтов.

Изявлението му идва след инцидент, при който човек пострада на метри от болницата, а свидетелка на станалото, отишла да потърси помощ в най-близкото място – именно „Пирогов”, била посъветвана да се обади на тел. 112.

Ситуацията може да звучи абсурдно, но за нея има обяснения. Причините, които проф. Балтов изтъква, са три:

– В болницата няма екипи, които да се отзовават на постъпили сигнали за инциденти извън територията на лечебното заведение, а ако лекарите напуснат болницата, за да отидат на местопроизшествието, това би поставило в риск здравето и живота на пациентите в спешни състояния, които вече са в нея.

– У нас действа Единен европейски номер за спешни повиквания – тел. 112, в системата на който са включени МВР, пожарната, спешната помощ, Министерството на транспорта, БЧК, морското спасяване, планинското спасяване и др.

– Именно тел. 112 е предназначен за инциденти, застрашаващи здравето, живота, сигурността и имуществото на гражданите и осигурява безплатен достъп до всички служби за спешно реагиране.

„Предвид горното, свидетелите и/или участниците в инциденти застрашаващи живота и здравето на граждани, следва да подават своевременно сигналите си за това на тел. 112, който им гарантира бърза и адекватна реакция от страна на компетентните служби”, посочва проф. Балтов.

„В момента на влизане в кабинета на спешно отделение с искане за лекар за оказване на спешна медицинска помощ на мястото на инцидента в кабинет № 105 (хирургичен) е имало десет пациенти със спешни състояния, очакващи незабавни диагностични и лечебни дейности. Всички екипи на спешно отделение са били ангажирани с диагностика, консултации и лечение на пациенти в спешно състояние. Същия ден в Спешното отделение на болница „Пирогоов“ е оказана помощ на близо 770 пациенти, като само през конкретния кабинет са преминали почти 100”, посочва още той.

„Що се касае до състоянието на пациента след неговото приемане в спешното отделение на лечебното заведение, Ви уведомявам, че лицето е своевременно прегледано от интердисциплинарен екип и подробно диагностицирано. По преценка на дежурните спешни медици, пациентът остава за лечение в Реанимационното отделение на Клиника по неврохирургия, където му се прилага реанимационно лечение, поставен е под активно наблюдение и се извършват всички необходими мероприятия по диагностика и консултации. Пациентът е с черепно-мозъчна травма. Към момента пациентът е контактен, адекватен и остава на лечение в Клиниката по неврохирургия”, посочва още той.

  • 0
    7
Още по темата
3 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре