Проф. Владимир Пилософ подаде оставка като директор на Фонда за лечение на деца в чужбина.

В съобщение Министерството на здравеопазването посочва, че Пилософ е поискал да бъде освободен след настояване на ресорния министъра Илко Семерджиев.

Новият директор ще встъпи в длъжност след 6 март. Дотогава Пилософ ще изпълнява директорските си функции.

До рокадата се стигна заради скандала с 9-годишния Байрям, който трябваше да замине да се лекува в чужбина, но ден преди заминаването здравното министерство го спря с аргумента, че необходимите операции могат да се извършат и у нас – в болница „Лозенец“.

От Министерството твърдят, че Фондът е нарушил правилника си като не се е допитал до националния консултант по трансплантология проф. Любомир Спасов, който е и директор на болница „Лозенец“.

Адвокати обаче са категорични, че правилникът на Фонда не изисква становището на националния консултант. Има становища на детски нефролог и детски уролог с придобит опит в бъбречната трансплантация при деца във Франция.

„Казано на общественодостъпен език, това е едно измиване на ръце, защото така или иначе не беше нужно да се иска допълнително становище. И за да се оправдаят действията и забавянето на администрацията, която трябва да понесе своята отговорност и да не остава анонимна не само в случая с Байрям. Това беше един ход назад и начин, по който да се вмени отговорност на лица, които не са виновни“, коментира Мария Петрова, адвокат по медицинско право.

Адвокати атакуват и становището на Спасов, в което се твърди, че с екипа му могат да извършат трансплантацията, но заради общественото напрежение не възразяват лечението да продължи в чужбина.

„По всички линия се доказа, че не е възможно да стане тук и къде им е грешката, аз не разбирам, за мен Фондът не е сгрешил с нищо“, коментира д-р Павлина Крумова, наблюдаващ лекар на Байрям.

След като вчера детето беше прегледано в болница „Лозенец“, комисия реши, че трансплантацията, както и налагащите се преди това процедури, могат да се извършат в болницата, но заради създалото се напрежение не възразява лечението да продължи в чужбина.

„Не могат медиите или ние, които защитаваме правата на детето, да сме виновни за това, че не сме дали възможност на българските специалисти да го оперират“, казва Петрова.

През последните седем години у нас не е правена нито една трансплантация на бъбрек на дете.

„Без да се прави нещо в България не може да се каже априори: „Не може да бъде правено в България, край, не го правим!“, коментира проф. Спасов.

В Българския няма изискване колко трансплантации годишно трябва да прави една болница, за поддържа разрешителното си за това.