Съдбата на директора на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова, за която от вчера се говори, че ще бъде освободена от длъжност, заради системно недоверие от страна на ЕК към работата й, остана в тайна.

За пропуските в работата на Лозанова Комисията е сезирала правителството на ГЕРБ, а преди дни е изпратила и писмо до премиера Пламен Орешарски, в което има предупреждение за преразглеждане на финансирането от Европейския социален фонд, ако не бъде извършена кадровата рокада.

В коментар във вторник Лозанова заяви, че премиерът не е поставил пред нея въпроса за нейното оттегляне. Все пак тя се е срещала с Орешарски по въпроса. „Премиерът е наясно, че в момента, ако има нещо, което се казва в тези писма, то е само мнения, съмнения и те не са свързани с мои нарушения, нито има свързаност с политика”, каза тя.

Допълни, че с премиера дори не е говорено тя временно да се оттегли от поста. „По-скоро говорихме по въпроса да отида в комисията, но аз изчаквам отговора, който те ще ми изпратят на писмата, които аз адресирах към тях”, уточни Лозанова и заяви, че не членува нито в ДПС, нито в друга партия.

Самият Орешарски заяви: "Мислим за подобряване на цялостната дейност на Агенцията по заетостта в контекста на писмото, което имаме от Брюксел". На въпрос - дали това означава освобождаване на Камелия Лозанова, той повтори: „Мисля, че го казах добре - мислим за подобряване на работата в тези аспекти, които се визират като критични”.

Орешарски заяви, че няма кореспонденция по темата с Брюксел и уточни: „Имаме едно сигнално писмо, на което ще обърнем внимание, разбира се. „Между впрочем, такова писмо, сега разбирам по повод това писмо, е имало и в началото на годината”.

Работата на агенцията под ръководството на Лозанова се проверява от одит. По искане на социалния министър Хасан Адемов, инспектори от ЕК също проверяват изразходването на средства по ОП „Развитие на човешките ресурси”.