След като вчера майка се оплака, че дъщеря ѝ системно е тормозена в ямболското ОУ „Христо Смирненски“, стигали са до болница и се страхува за живота ѝ, днес пред bTV директорът и учители отрекоха да има тормоз. От Регионалния инспекторат по образованието (РИО) пък обещаха проверка.

Вчера Мария Желязова разказа пред bTV, че от две години дъщеря ѝ Гергана, която сега е в четвърти клас, е тормозена в училище от съученици. При последния случай приятелката на Гергана – Мириам, заснела случващото се с мобилен телефон и показала клипа на Мария.

Днес самата Мириам разказа, че също е тормозена всекидневно, а насилниците дори носят маски.

Това са едни и същи деца. Всеки ден ме блъскат, удрят ме, вземат ми парите и закуските, разказа Гергана. По думите ѝ тя не ги провокира, а си седи кротко на чина.

Майката Мария Желязова твърди, че при всеки случай е уведомявала класния ръководител, която пък все казвала, че ще оправи нещата. Скоро след това обаче всичко започвало отново. Стигнало се дотам, че да води Гергана в болница, заради удари в корема и изтръпване на ръката.

Класната на двете момичета каза, че последният инцидент се е случил в междучасие, след което тя е имала час с класа, но Гергана не ѝ се е оплакала. Не съм знаела за този случай и за този клип, каза тя. И добави, че когато има дребни закачки и спорове, винаги са били решавани.

Според учители такова нещо се случва за пръв път и досега не са чували за група насилници, камо ли за маски.

Няма такова нещо, това е прецедент. Не е вярно, че има постоянен тормоз в този клас“, каза директорът Димитър Бояджиев. Той добави, че вече са взети мерки.

Впоследствие Бояджиев обяви пред bTV, че ще подаде оставка днес.

Инцидентът, доколкото разбрах, е станал на 19 април, аз бях уведомен на 21 април и разпоредих директорът да ми изпрати доклад, каза началникът на РИО Ямбол Красимир Стоилов. Следва да издам заповед за съставянето на комисия, която ще извърши проверка в училището. Надявам се да имаме резултати до средата на седмицата. Ако има наказания, те ще са към директора, а той ще реши дали да предприеме административни мерки към учителите, добави Стоилов.

Вижте повече във видеото: