„Един от експулсираните турски граждани е секретар на валията на Одрин”, каза бившият директор на „Държавна агенция „Разузнаване” Димо Гяуров.

„Тази обвързаност прави нещата по-неприятни”, допълни той.

Миналата седмица ДАНС и МВР наложиха принудителни мерки на трима турски граждани, представляващи заплаха за националната ни сигурност.

„Това да разпространяваш вредни идеи на конкретна територия, да призоваваш за нейното отделяне, това е работа срещу сувернитета на държавата. В зависимост от детайла можем да говорим за престъпление срещу републиката”, допълни Гяуров.

Той определи действията на нашите служби като адекватни.

Отношенията София – Анкара

Привикването на турския посланик е реакция, която дава много силен знак за преоценка на поведението. Ако това не сработи, може да се пристъпи към изгонване на посланика”, коментира Гяуров ситуацията между България и Турция.

Той добави, че репликите на Турция към нас не бива да се разглеждат изолирано от това, което се случва между Турция и ЕС.

„Аз не мога да повярвам, че Реджеп Ердоган не си дава сметка какво прави. Подобна политика е съвсем целенасочена, той има необходимостта да представи Турция като силно заплашена, като мишена на антитурско говорене. Надявам се след референдума нещата да се успокоят, дори след изключително крайния език на Ердоган”, допълни Гяуров.

ДПС срещу ДОСТ

„Репликите между ДПС и ДОСТ са малко присмял се Хърбел на Щърбел”, коментира напрежението между двете партии Гяуров.

„Приомите с автобусите с гласоподаватели не са нови, но трябва да се отбележи, че това се засили след като Ердоган дойде на власт. И по-рано се гласуваше в Турция, след неговото идване обаче имаме повече гласове”, каза още Гяуров.

По повод отвореното писмо на Ахмед Доган, Гяуров каза, че по-принцип е прав, но като цяло писмото е пример за „излишна помпозност”.

„Той просто съобщава неща, които наблюдаваме в поведението на Ердоган и на турската администрация през последните години, но това заиграване с Васил Левски, тази помпозност, не ми допадат”, допълни Гяуров.

По думите му ДПС със сигурност ще участва в следващото управление, независимо кой ще спечели.