Димитър Главчев беше избран за председател на 44-тото Народно събрание със 157 гласа.

Той беше предложен от парламентарната  група на ГЕРБ и беше единствената кандидатура.

Главчев беше зам.-председател на парламента в предишния мандат. Председателят на 43-тото Народна събрание – Цецка Цачева от ГЕРБ, засега не е в парламента – беше изместена в резултат на преференциалния вот в Плевен. Тя ще влезе в НС, ако Ивайло Московски отново стане министър на транспорта.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи на лидера на БСП Корнелия Нинова – втората партия в парламента, да стане председател на НС, но тя отказа.

Надявам се ключовата дума на това Народно събрание са бъде обединението, обяви Главчев, преди да седне на председателското място.

„На България й предстои председателство на Европейския съюз. В процеса на подготовка решаващо значение има парламентът да продължи да работи открито и прозрачно. Това ще позволи на хората да вземат участие в управлението“, подчерта той.

Снимка: Ладислав Цветков

За зам.-председатели бяха избарин Цвета Караянчева от ГЕРБ, Валери Жаблянов от БСП, Явор Нотев от Обединените патриоти, д-р Нигяр Джафер от ДПС и Веселин Марешки, лидер на „Воля“. Кандидатурите бяха гласувани анблок и бяха одобрени от 235 народни представители.