В България не е реализируема каквато и да е идея да се въведе ценз за уседналост, която е торпилирана от свободното движение в рамките на ЕС. Няма как да регистрирате, че някой е влязъл и излязъл през Гърция, а дали той е дошъл преди това от Турция, дали е минал през летището във Виена… това просто няма как да стане. Ние говорим за неща, които са технически неизпълними. Това каза в предаването "Тази сутрин" политологът и преподавател по изборни системи доц. Димитър Димитров.

По думите му съществува радикално решение.

"Трябва да има регистър на избирателите и той да се направи от МВнР, а не от ГРАО или каквато ида е друга служба, занимаваща се с гражданския статус и на основание на валидните документи за самоличност. Когато гласувате, гласувате вие  физически плюс документа. Едното и другото са еднакви признаци на вашите права".

Има два принципа, по които гледаме на т. нар. външен електорат, обясни изборният експерт Стоил Стоилов.

"Първият – щом си гражданин, имаш неограничени права и ги ползваш като рента до края на живота си независимо къде живееш, колко време живееш там, как си придобил гражданство.

Снимка: Ладислав Цветков

Вторият принцип обаче казва така: тъй като властта се произвежда за конкретна правна територия и за определен период от време, то напълно легитимно е да се въвеждат такива ограничения, които да позволяват тази власт да бъде произведена то хора, които имат принос в правната територия и носят последствията от своя избор. Това е основата на редица ограничения, които съществуват по света".

Той даде като пример Израел и Ирландия, където гласуват само дипломати и военни.  

Има известна логика, която е политическа и историческа, обясни Димитър Димитров.

„В Израел има 7 млн. граждани в страната и 17 млн. граждани по света. Или четиригодишната уседналост в Люксембург – там  трябва 48 месеца да сте живели в Люксембург, за да получите право да гласувате. Това също има основателна причина. 47% от населението на Люксембург представляват италианци, португалци, източноевропейци, германци, французи и т.н."

Стоилов Стоилов каза, че 117 668 гласа са подадени в чужбина. От тях има около 5000 недействителни,  2000 ”Не подкрепям никого” и около 109 гласа са разпределени за партии и коалиции.

Със сигурност 8 мандата се печелят с гласове които са подадени в чужбина, допълни Димитър Димитров. В коментар на идеята за отпадане на двойното гражданство, експертът заяви, че това ще засегне абсолютно всички, които имат двойно гражданство.

Какво още коментираха експертите в студиото на "Тази сутрин" вижте във видеото: