Кабинетът „Борисов 3“ е правителство на излъганите надежди на избирателите на „Обединените патриоти“. Това коментира в предаването „Тази сутрин“ по bTV бившият депутат от „Патриотичния фронт“ (ПФ) Димитър Байрактаров.

Нищо не ме учуди в този кабинет – този състав, с малки изключения, в общи линии се въртеше още от февруари, от преди изборите, т.е. това си е кабинет на ГЕРБ и на излъганите надежди от гледна точка на избирателите на „Обединените патриоти“, каза гостът.

Той даде пример с министъра на околната среда и водите Нено Димов, който се води от квотата на Патриотите. „Вчера лидерите на „Обединените патриоти“ изведнъж рязко започнаха да го обявяват за виден патриот, а той никога не е имал нищо общо с „Патриотичния фронт“. Ако не ме лъже паметта, той все още е член на съвета на директорите на „Индустриални зони“ и е в националното ръководство на Движение „България на гражданите“ – така е записал в декларацията си за конфликт на интереси.

Това не е човек, който да изповядва програмата на ПФ, силно се съмнявам дори да я познава, каза Байрактаров. Той добави, че в опазването на околната среда има много средства и много незавършени проекти.

Снимка: bTV

„Другата „чисто патриотична фигура е министърът на икономиката Емил Караниколов“ – биографията му е изцяло свързана с ГЕРБ, посочи гостът. Той беше шеф на Агенцията по приватизация, която има уникална дейност – спорна приватизация на „Булгартабак“ и на Дипломатическия клуб, припомни той.

Така в кабинета „Обединените патриоти“ имат две фигури – министъра на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов и вицепремиера за демографска и икономическа политика Валери Симеонов.

На последния „бих му казал да сяда да чете, по-малко да приказва (...) Според мен си няма хал хабер от науката демография“, каза Байрактаров и добави иронично: „Виден икономист е, доколкото разбирам от ресора, който ще наблюдава“.

Каракачанов „ще отстъпи от всичките си обещания, като въвеждане на редовна военна служба“, смята гостът. Що се отнася до обещанията му за вътрешния ред, той там няма правомощия.

Байрактаров призна, че за него е било изненада назначението на Бисер Петков за министър на труда и социалната политика. Той е безспорен експерт, но не човек на резките движения, затова и избирателите на „Обединените патриоти“ не бива да очакват резки движения в пенсионната реформа, посочи гостът

Вижте целия разговор във видеото: