Пожар възникна в бързия влак от София за Пловдив по-рано днес. Няма пострадали хора, но заради инцидента композицията с повече от 130 пътници престоя два часа на релсите.

Композицията тръгва в 8:30 сутринта от София. Половин час след това гъст черен дим започва да излиза от локомотива.

Пожарът е възникнал в местността „Побит камък”.

Пътниците са чакали повече от един час, за да бъдат изтеглени, а локомотивът е закаран до гара Вакарел, където му е направен оглед.

Пътували са 135 души.

Един от пътниците Антон Божилов разказва, че е бил в последния вагон. „Не сме слизали. Само първият вагон изместиха пътниците по-назад. Опасяваха се да няма усложнения”, разказва той.

Лазарка Божилова споделя, че пътниците са се вържали нормално. „Няма нещо да се крещи. Бяха много внимателни. Просто спокойни бяха”, допълва той.

Огледът на обгорелия локомотив установи технически проблем.

Ръководителят на звеното за разследване на железопътни произшествия в Министерство на транспорта, Бойчо Скурбански заяви, че пожарът е възникнал някъде около трансформатора.

„Годините не са му малко, но по-скоро поддръжката така... нещата, бих казал, има какво да се желае към тия локомотиви”, допълни той. „Ще предприемем и съответните мерки за препоръки, които ще бъдат дадени на жп превозвача”, каза още Скурбански.

33-годишният локомотив беше закаран за допълнителни огледи.