Диалогът между Европейския съюз и Турция заради бежанците е необходим. Около това се обединиха българският премиер и австрийският канцлер.

Докато Себастиян Курц бе на кратко работно посещение в София, същите думи се чуха и от Брюксел. Веднага след България, Австрия поема председателството на Съвета на ЕС.

И за двете страни темата "миграция" е приоритет. Имат обща позиция: укрепване на външните граници и ограничаване на нелегалните мигранти и търсят общо решение.

Снимка: Ладислав Цветков

Курц не изключва диалог между Брюксел и Анкара, но само заради бежанците.

„Смятам, че е разумно с Турция да продължим да работим заедно в тази област. Това, което ние няма да подкрепим, е членство на Турция в ЕС. По това имаме ясна позиция и тя не се е променила”, заяви Себастиан Курц.

„Една единствена цел, която си поставяме на срещата във Варна е продължаване на действието на споразумението, за да останат над 3 милиона мигранти в Турция. Да си платим, но да предпазим Европа от мигрантската вълна”, каза Бойко Борисов.

Снимка: Ладислав Цветков

От Брюксел също дойде знак. 

„Искам да подчертая, че сътрудничеството ни с Турция е ключово за справяне с общите предизвикателства”, каза европейският комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос.

В дебата за бъдещия европейски бюджет София и Виена засега имат различни позиции как да харчат парите.

„С Холандия и другите държави сме готови и в бъдеще да плащаме повече като държави –донори, но трябва да е ясно, че заради брекзит оставаме по-малко и трябва да бъдем по-ефикасни в изразходването на парите”, каза Курц.

„Убеден, съм  че ще се намери подходяща формула, така че и присъединяването, и кохезията да продължат да работят”, заяви от своя страна премиерът Борисов.

Двамата лидери са единни за европейското бъдеще на Западните Балкани.