При спецоперация на полицията и прокуратурата са задържани 9 души за участие в престъпна група, свързана с трафик на хора за сексуална експлоатация, действала в София.

Сред задържаните е и ръководителят на групата. На всички бяха наложени мерки за до 72 часа под стража, като обаче след това съдът ги пусна от ареста.

При извършените претърсвания от адреси и автомобили са иззети около 100 000 лева, мобилни телефони и СИМ карти, флаш памети, компютърни конфигурации, бележки и тефтери със записки, талони и ключове на автомобили, наркотични вещества, съобщиха от МВР и прокуратурата.

Снимка: МВР

Групата е действала от март 2018 г. Освен ръководителя, важна роля в престъпната структура имали двама от обвинените.

Те организирали цялата дейност по предлагане и предоставяне на сексуални услуги – приемали поръчки, изпращали жени на адреси, организирали и транспортирането им.

Снимка: МВР

Определени участници набирали жени или ги склонявали към проституция, двама били ангажирани с доставянето на проституиращите на адреси, като били и охрана.

На четирима от групата са повдигнати обвинения и за държане на наркотици, разследва се на кого и с каква цел са предлагани.

Снимка: МВР

На 20 април 2019 г. Специализираната прокуратура поиска съдът да задържи под стража участниците в групата.

Снимка: МВР

Специализираният наказателен съд прие, че е възможно те да са извършили престъпленията, за които са обвинени, но не видя опасност да се укрият или да извършат ново престъпление.

Снимка: МВР

На осем от тях определи парични гаранции в размер от 5 000 до 15 000 лева, а на един - подписка.

Снимка: МВР

Специализираната прокуратура протестира мерките за неотклонение на ръководителя на групата (гаранция в пари от 15 000 лв.) и двамата основни организатори на дейността ѝ (парични гаранции от по 10 000 лв.). Обвинението иска тримата да бъдат задържани под стража.