„Трябва да надградим съществуващата система за стандарт на храните”, смята бившият министър на земеделието Десислава Танева.

По думите й регулацията на храните се определя по европейските регламенти и от националното законодателство. „Едни от най-модерните технологии вече са в България и можем да произвеждаме храна с много висок стандарт”, категорична е Танева.

Тя добави, че България изостава с комуникационната стратегия от страна на българските производители, което предизвиква недоверието на обществото към качеството на храните.

„В днешния сектор ние сме си свършили работата преди повече от 7 години”, заяви Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България.

„Защо покупателната способност е по-малко? За гарантираното качество няма как цената да е в ниския ценови сегмент”, категоричен е той.

„Стандартите за храните по принцип са няколко вида. Съществуват т.нар. стари БДС-та, които много от тях все още са действащи. Друг е въпросът колко са приложими”, каза Ирена Дабижева от Българския институт по стандартизация.

Според нея усилията трябва да бъдат насочени към актуализация на стандартите за актуализация на нови храни, които не са актуализирани досега.

Повече вижте във видеото: