Докладът на Временната комисия за КТБ е готов и ще бъде оповестен, когато падне банковата тайна и Законът за кредитните институции бъде приет. Това каза пред журналисти Десислава Атанасова, председател на комисията за КТБ, предаде БГНЕС.

Комисията по бюджет и финанси и Комисията по правни въпроси приеха на първо четене промените в Закона за кредитните институции. Тъй като докладът за КТБ съдържа много поверителна информация, която е под закрила от банковата тайна, той може да бъде оповестен след падането й, коментира още Атанасова.

От Министерство на финансите, обаче, е изпратено становище в подкрепа на законопроекта, но от БНБ са изразили резерви към него. „Иван Искров е подписал становище, че срокът, в който трябва практически да се изпълни оповестяването на всички данни и сведения следва да бъде минимум една година”, заяви Атанасова. В първоначалния проект са заложени 7 дни за предоставяне на информация.

Атанасова добави, че може да се помисли дали 7-дневният срок не следва да се удължи. "Не мога да кажа колко да се увеличи, синдиците не знаят в тези 7 дни какви данни и информация ще могат да дадат по всички точки, заложени в закона", поясни още тя.