Трескава подготовка кипи за първия училищен звънец. В повечето училища и детски градини се поправя всичко счупено, а където е възможно се освежават сградите.

В десетки училища в страната освежаването не е започнало и тази година.

Тази година наред с ремонтите в класните стаи, директорите трябва да се справят и с ремонта на образователната система, както и чисто новия закон. Все още не е ясно например дали освежените сгради ще отговорят на стандарта за физическата среда, който още не е готов.

В столичното 8-мо училище се правят едновременно няколко ремонта - от делегирания бюджет на гимназията и с пари на общината.

Още 42 училища и детски градини в столицата се ремонтират. В 5 от тях работата ще продължи и след 15 септември.

Финансовият министър и кметът на София провериха как се изпълнява ремонт на Софийската математическа гимназия, за който правителство отпусна 500 000 лева.

В много от малките населени места децата нямат същия късмет. Основното училище в монтанското село Доктор Йосифово е на около 70 години. Най-големият ремонт оттогава е пребоядисване на стените - преди около 20 години. Сега в най-лошо състояние е покривът, който е опасен.

Руши се покривът и на физкултурния салон.

Сградата е огромна, а в нея учат едва 60 деца. Бюджетът е малък, затова нов покрив е немислим. Преди началото на учебната година училището разполага с малко над 6000 лева само за частичен спешен ремонт.

Уверенията са, че на местата, където ремонтите продължават и след 15 септември, е създадена организация за нормалното протичане на учебния процес.