Поредно денонощие без ток прекараха десетки хиляди жители на Видинска област. В някои села електричеството бе възстановено в късните часове вчера, но повечето пак останаха на свещи.

Във вледененото и потънало в мрак село Стакевци хората са заспали рано, заедно с надеждата си да им пуснат тока. Освен битовите проблеми, които създава липсата на ток, последствия има и за туризма. Къща за гости, например, трябва да посрещне студенти за 8 декември, но това е доста съмнително. Хората са напълно откъснати от света и нямат представа какво се прави за отстраняването на проблема.

В късния следобед залетият от вода граничен пункт „Капитан Андреево” беше отворен частично, а след 18 ч заработи напълно, макар и на авариен режим - документите се обработват на ръка.

Заради обилните дъждове реки и язовири преливат. В Бургас, Ямбол, Хасково, Сливен и Видин е задействан Националният план за защита.

Две села са застрашени от преливащия язовир Зорница в община Средец. Там беше обявено бедствено положение. В село Радойново реката е излязла от коритото си. Това е първото село след изпускателите на язовир Зорница.

Къщите по поречието не са обитаеми. Местни отказват да се подчинят на заповедта за евакуация. Последното скъсване на язовир Зорница е било през 2005 г. Стопанинът на водоема сега е друг. Освен Радойново, застрашено от преливащия язовир е и село Драка.

Кризисният щаб към областния управител ще се събере днес в Областна администрация на Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на общината. Заседанието се свиква заради обилните валежи в областта в последните дни. Около 3 метра е дупката на дигата на р. Сазлия, която е причина за наводнението на подстанция Гълъбово, захранваща града и няколко села в региона.

Наводнението в Гълъбово.
Снимка: bTV


Наложи се поетапно спиране на тока в някои населени места, но по последна информация на повече от 50% от абонаните електрозахранването вече е възстановено. След заседанието на Областния кризисен щаб в петък се очаква помощ със специализирана техника за укрепване на дигата и отстраняване на проблема. В региона има наводнени няколко къщи и дворове, няма пострадали и бедстващи хора.

В Раднево остава в сила обявеното бедствено положение. Има наводнени къщи и евакуирани хора. Няма информация за бедстващи и пострадали. Подстанция е под вода, скъсана е дига на р. Сазлия. Едно семейство е настанено в МБАЛ „Д-р Д. Чакмаков”. С помощта на тежкотоварна техника се изграждат диги на критични точки. Затворен е пътят Раднево - Нова Загора.

Обстановката в две общини на Ямболска област продължава да се усложнява. В община Стралджа се наложи евакуацията на около 30 семейства, които са настанени във физкултурния салон на местното училище. В община Елхово река Тунджа е пред критичния праг от 4 метра. Около 100 семейства са заплашени от евакуация, ако реката продължи да се покачва нивото. Екипи на полицията започнаха обход на къщите, намиращи се в близост до реката и предупреждават стопаните да бъдат готови за евакуация.

За да провери на място ситуацията в Елхово пристигнаха министърът на земеделието и храните Десислава Танев, която заяви, че държавата е предприела всички необходими мерки, за да бъдат защитени животът на хората и тяхното имущество. Продължава източването на язовир „Жребчево”.

Няколко язовира в област Шумен преливат. Към момента язовир „Тича“ прелива през преливника с минимални количества вода. На критичните места около селата Ивански, Бял бряг, Янково, на пътя Шумен-Велики Преслав и Кочово-Хан Крум е организирано постоянно наблюдение от екипи на „Напоителни системи“, местните кметства и РПУ-Велики Преслав. Преливат язовирите „Янково”, „Кълново”, „Станянци” и „Дибич”. Водите на река Врана са на около метър под дигите. Повишено е нивото на река Врана при село Хан Крум, но засега няма разлив извън бреговете.

Обстановката в Кърджали и Хасково постепенно се нормализира. Единствено в община Черноочене съществуват проблеми с достъпа до отделни населени места. Причината за това е, че 10-15 метра от пътната настилка от един мост са били отнесени от реката. В Крумовград екип на „Пожарна безопасност и защита на населението” е помогнал на човек, който е останал изолиран от водата в една от помпените станции в общината. Два язовира в Област Кърджали са оценени като критични и са изпуснати превантивно. Язовир Македонци е прелял снощи през стената, но към момента положението е нормално и водата се е оттекла. В Хасковска област няма проблеми нито с бедстващи хора, нито с наводнени домове.

В Димитровградско има два критични язовира, които са под постоянно наблюдение. Остава затворен пътят Димитровград – Симеоновград, който е част от Републиканската пътна инфраструктура. Най-вероятно пътят ще остане затворен дълго време, тъй като река Мартинка, която излезе извън коритото си, е отнесла доста сериозен участък от него. Залети са много земеделски земи, но е трудно да се каже какви са щетите.

Един от язовирите е опасен, защото е много голям. Намира се над село Долно Белево и е част от каскада язовири, които са над него и са в съседни общини. Преливникът не е затварян от 8 август и постоянно се изпуска.

Днес ще бъде облачно, но само на отделни места слабо ще превалява. Вечерта в Югозападна България отново ще завали дъжд. По поречието на Дунав и в Източна България ще духа до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са предимно между 3° и 8°, в югозападните райони - до 11°-12°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. По Черноморието ще бъде облачно и с валежи, по-значителни и на повече места в сутрешните часове. Ще духа умерен североизточен вятър, който през деня постепенно ще се ориентира от север-северозапад. Максималните температури ще са 9° – 10°. В планините ще бъде предимно облачно, но без съществени валежи.

Очакваме вашите сигнали, снимки и видеоматериали относно обстановката в страната в рубриката "Аз, репортерът"! Вижте кадрите на наши потребители тук!

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите