КАТ от днес е в акция срещу неправилното паркиране. Освен за превишена скорост, мобилните камери вече следят за коли върху тротоарите и зелените площи.

Над 120 души са глобени от полицаите за неправилно паркиране само днес в София. Най-драстични са нарушенията около търговските центрове, спирките на градския транспорт и пешеходните пътеки.

Проблемът в случая е, че те пречат на движението и създават риск от катастрофи. Заснетите нарушители скоро ще получат честитки и ще бъдат глобени от 20 до 50 лева.

Няколко патрулки на КАТ ще обикалят различни райони на столицата всеки ден, за да снимат колите, паркирани в нарушение.

„В София има много неправилно паркирани коли. Шофьорите не се съобразяват със забранителните знаци”, посочи началникът на Пътна полиция в СДВР Тенчо Тенев.

Още при първата обиколка с патрула в центъра на София засичаме петима шофьори, спрели на ключово кръстовище. Преди да засече нарушението, патрулът снима знака, който забранява паркирането в района.

Шофьорите в София по принцип одобряват идеята с глобите. Притесняват се само от начина, по който ще се оказва контрол.

От началото на годината досега инспекторите са засекли близо 17 хиляди нарушители. Обяснението на глобените шофьори обикновено е, че няма къде да паркират.

Истината е обаче, че по навик всеки оставя колата си не там, където е позволено, а там, където му е удобно.