Десетки музеи и галерии в цялата страна ще се включат в Нощта на музеите на 18 май. Изложби, концерти, работилници, филми и екскурзоводски обиколки са сред събитията, които може да посетите безплатно тази вечер.

Тази година инициативата съвпада с Международния ден на музеите, в която участват 61 държави.

София се присъединява към инициативата с повече от 50 музея и галерии. Програмата може да видите тук.

По време на събитието в столицата ще има специална атракционна ретро линия.

Тя ще се обслужва от възстановените модели Mercedes-Benz O305G, Чавдар 130, Икарус 280 и Икарус 260 и ще свързва музеите в централната градска част с Национален политехнически музей, музей „Земята и хората“ и Национален исторически музей. 

В София ще има и ограничения за движението на автомобили в центъра на града в Нощта на музеите. От 18 ч. до полунощ се забранява влизането на превозни средства по булевард „Цар Освободител“, както и площад „Независимост“. 

Международният ден на музеите – 18 май, е честван за първи път през 1978 г., а целта на празника е да се повиши информираността за ролята на музеите в обществото.

Европейската нощ на музеите се организира за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години инициативата се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото ѝ издание.