Десетки хиляди се очаква да се преклонят пред мощите на св. Панталеймон
Днес Българската православна църква чества паметта на светеца и светите седмочисленици
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    2
Мощите на свети Панталеймон
Снимка: Ладислав Цветков

Десетки хиляди богомолци се очаква да се преклонят днес пред мощите на свети Панталеймон в църквата „Св. Седмочисленици“ в София, разказа репортерът на bTV Борислав Лазаров.

Затова край храма има засилено полицейско присъствие.

Днес Българската православна църква чества паметта на светеца и светите седмочисленици – просветителите св. св. Кирил и Методий, св. Климент, св. Наум, св. Сава, св. Гораст и св. Ангеларий.

Мощите на св. Панталеймон са у нас за пръв път. Вчера те бяха донесени от светогорския манастир, който носи името на светеца, и пренощуваха в църквата „Св. Панталеймон“ в столичния кв. „Княжево“.

За първи път у нас са мощи на св. Пантелеймон Монашеска делегация съпроводи светинята от Атон до столичен храм

Около 9 ч. тази сутрин те бяха донесени в „Св. Седмочисленици“, а патриарх Неофит оглави празнична съборна литургия в съслужение с български и руски духовници.

Днес всеки вярващ може да се поклони пред мощите на светеца лечител, за които се смята, че даряват здраве и изцеляват от физически и душевни болести.

Те ще останат в храма до събота.

На 29 юли ще бъдат пренесени в митрополитския храм „Св. Неделя“, на 31 юли – в руската църква в София, а на 1 август ще бъдат изпратени във Враца. На 2 август светините ще бъдат върнати в Атон.

  • 2
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре