Има все повече болни от рак на кожата у нас, предупреждават дерматолози. Температурите вече се повишат, а началото на летния сезон е съвсем близо. У нас все още няма точна статистика каква е зависимостта между изгарянето и рака на кожата, но специалистите са категорични, че продължителното излагане на слънце е една от основните предпоставки.

Преди няколко дни Анастасия Богданова забелязва, че бенката на врата й се е увеличила почти два пъти. Решава да отиде на преглед при дерматолог. Диагнозата не е добра - маланом.

„Тя трябва да бъде оперирана. След като се види хистологията, ще знаем какво да направим след това. Предлагам днес да постъпите в клиниката, а утре да направим изрязването”, обърна се към нея дерматологът д-р Гриша Матеев.

84-годишната жена не крие, че от млада обича да се излага на слънце. „Отворя прозореца и всяка година се пека на слънце, независимо от възрастта”, казва тя.

Ракът на кожата е напълно лечим, когато се хване навреме. Затова специалистите съветват внимателно да наблюдаваме всяка промяна в бенките по тялото си - нови бенки, разширяване на стара бенка, на цвета, формата, кървене.

Освен продължителното излагане на слънце, опасност да развият рак на кожата има и за тези, които прекаляват със солариума. Лекарите съветват той да не е повече от два пъти седмично. Веселка обаче смята, че това са само митове и легенди. От 4 години ходи всяка седмица на солариум.

Независимо дали се печете на открито или на солариум, не забравяйте да използвате слънцезащитни продукти. Според специалистите излагането на слънце има давност - кожата ни може да понесе до 50 хиляди часа слънчеви лъчи. След този срок рискът от рак на кожата се увеличава значително. Профилактичните прегледи са задължителни. Затова поне веднъж годишно ходете на дерматолог.

Над 200 дерматолози в страната ще преглеждат безплатно в рамките на кампанията "Евромеланома" 2014.