Намалението с 10% във военния бюджет и предстоящите съкращения в силовия сектор бяха критикувани от депутатите в бюджетната комисия още преди документът да е влязъл за обсъждане там.

„Само със съкращения няма да се решат. Не съкращенията представляват фискалната политика на една държава”, подчерта Румен Гечев от БСП-Лява България.

И Мартин Димитров от РБ се възпротиви срещу свиването на разходите: „Има опасност от нова Студена война на портата ни и не може армията да се намалява с един човек”.

Председателят на комисията по отбрана също се е застъпил за военния бюджет, но съкращения не са изключени.

„Борим се за максимума. Имам голяма подкрепа и от президента и от парламента. (...) Негативният план се състои в това че ще трябва да се направят съкращения в администрацията и в никакъв случай не ми се мисли че ще пипнем личния състав на армията", заяви категорично министър Николай Ненчев.

Днес министърът е опитвал да разубеди офицери да напускат. От септември 200 офицери са подали рапорти заради безпокойство от пенсионната реформа.

Все още няма окончателно решение. Предстои да видим дали президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов, които са на различни позиции за парите за сектор „Сигурност”, ще се разберат.