Депутатите влошават корупционния индекс у нас
Според изследване на „Прозрачност без граници” народните представители злоупотребяват с положението си
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
парламент
Снимка: bTV

Депутатите влошават корупционния индекс на България. Според изследване на "Прозрачност без граници" народните представители злоупотребяват с положението си и се нареждат до служителите в съдебната система, възприемани традиционно като символ на неприемливи практики.

Индикаторът за корупция за България се е влошил значително и достига 0,13% според изследването 
За сравнение – същият индикатор за Дания - водачът в класaцията по липса на корупция, е 0.97%.
А средната стойност за страните от ЕС е 0.52%.

В анализа се акцентира на това, че причините за влошените резултати са управление на задкулисието, "черни каси", непрозрачни назначения, злоупотреби с обществени средства и  с обществено положение.
Специално е посочен знаковият отказ на предишния парламент да приеме Закона за борба с корупцията, внесен от Меглена Кунева. В петък ГЕРБ внесоха свой антикорупционен проектозакон.

Новите депутати в парламента вече се сблъскват с прикритите и явните лобистки интереси при изработването на законите. Първият проектозакон, внесен от Йордан Апостолов от Обединените патриоти за защита на земеделските земи, беше оттеглен след протест на природозащитници.

Оттеглиха промените в Закона за опазване на земеделските земиС тях трябваше да се удължи срокът за строителство върху земеделски земи с променен статут

Препоръката на специалистите по антикорупционни практики в институциите е гражданското общество да изисква прозрачност и отчетност, тъй като е доказано, че на саморегулация сред политици и държавни служители не може да се разчита.

Докладът на "Прозрачност без граници" показва, че гражданите на бившите социалистически страни имат много по-малка готовност да противодействат на корупцията – само 22% от анкетираните българи са заявили, че са готови да подадат сигнал. За сравнение в държави като Великобритания, Франция, Испания, Португалия и Гренландия делът на хората, ангажирали се с конкретни действия срещу евентуална корупционна схема, е около 80%.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре