През май депутатите са взели със 186 лв. по-малко. Всъщност причината за олекването на депутатските джобове с почти 200 лева е повече от прозаична - намаляла е средната заплата в обществения сектор, на базата на която се формират възнагражденията на народни представители, министри и президент.

Не заради трудното събиране на кворум и не заради отсъствия този месец депутатите са били с по-ниски заплати. Те за взели основно възнаграждение от 2571 лв. просто защото в обществения сектор средното възнаграждение в началото на годината е с около 4% по-ниско сравнено с предходните месеци.

Ако депутатската заплата през май е 2571 лв., то са намалели и прословутите две трети на депутатите. Те са паднали с около 124 лв.

През 2009 г. депутатските заплати бяха замразени до 2196 лв., като това решение трябва да се подновява периодично, но така и не се случи. От ГЕРБ отново искат възнаграждението да бъде сложено във фризера, но пък идеята се възприема като популистка.

„Долавям иронията, но драстично намаляват парите на гражданите, не е проблемът в депутатските заплати, но статически имаме намаляване”, коментира Димитър Главчев от ГЕРБ.

„Т.е. можем да обобщим, ако икономиката върви и депутатките заплати ще вървят. Не само депутатите, а и президентът е получил по-ниско възнаграждение”, допълни депутатът от „Атака” Явор Нотев.

На фона на икономическата обстановка у нас, темата за депутатските заплати стряска хората, признават депутати. „Ако се направи един сравнителен анализ на заплатата на депутат и министър с други страни, ние не сме в челни места”, коментира Борис Цветков от Коалиция за България.

И президентът ще взима по-малко - неговото възнаграждение е равно на две депутатски заплати и става 5142 лв. Възнаграждението на премиера също е намаляло и е 3,985 лв.

Ако средната работна заплата в обществения сектор се запази в този размер, депутатите оттук нататък ще взимат с около 200 лева по-малко. Ако обаче икономиката дръпне нагоре, това ще се промени. Така че и ако средната заплата в общественият сектор се вдигне, вдига се и възнаграждението на народните представители.