Парламентът прие на второ четене промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се изменя начинът за определяне размера на пенсията за осигурителен стаж и възраст. Народните представители решиха осигуровките за пенсия да скочат с 1% през 2017 година и с още 1 % през 2018 година.

Ще можем да избираме дали вноската ни за пенсия да се разпределя в НОИ и частен фонд, от който да чакаме втора пенсия или тя да отива изцяло в НОИ. Този избор ще можем да направим до 5 години преди навършване на пенсионна възраст.

Възрастта за пенсиониране продължава да расте

Реформата предвижда възрастта за пенсиониране на хората от най-масовата трета категория труд да расте всяка година до достигане на 65 години за двата пола. Първата стъпка е увеличение с 2 месеца от догодина.



Румен е притеснен. Въпреки че е висшист, от десет години е безработен. Във видинското село Гара Орешец, в което той живее, препитание няма.

"Човек над 50 години много трудно може да си намери работа, даже тук в нашия край на практика е невъзможно да се намери, и не виждам как ще се пенсионирам", коментира Румен Томов.

Възрастта за пенсиониране ще продължи да расте и след 65 години, но спрямо продължителността на живота.



Плавно ще се покачва и стажът,

докато достигне 37 години за жени и 40 години за мъже. Възрастта ще расте и за хората, които работят при тежки условия на труд.

Възраст ще имат и полицаи, военни, следователи, балерини, които сега се пенсионират само с условие за натрупан стаж.

Снимка: bTV

Въвежда се правилото хората, които имат стажа, да могат да се пенсионират 1 година по-рано. Ще получават намалена пенсия пожизнено.

От 2017 година постепенно ще се увеличава тежестта на една година стаж при определяне размера на пенсията. От 2019 година пък ще падне таванът на пенсиите, но само на новоотпуснатите. 

Държавните служители от сектор "Сигурност" ще се пенсионират на 52 години и 10 месеца и 27 години общ осигурителен стаж.

Държавните служители по Закона за МВР, Закона за специалните разузнавателни средства и по Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, държавните служители от Закона за пощенските услуги, държавните служители, осъществяващи дейността по охрана на съдебната власт, следователите и младши следователите придобиват право на пенсия при навършване на възраст 52 години и 10 месеца и при 27 години общ осигурителен стаж.

Необходимо е две трети от тези 27 години да бъдат действително изслужени като държавни служители по посочените закони, по Закона за Държавна агенция "Национална сигурност" и като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България или като следователи и младши следователи.

Държавните служители по Закона за Държавна агенция "Национална сигурност" придобиват право на пенсия при навършване на възраст 52 години и 10 месеца и при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени по Закона за Държавна агенция "Национална сигурност", на военна служба.

Служителите в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" на Министерството на вътрешните работи, изпълняващи някои от дейностите от Закона за Министерството на вътрешните работи придобиват право на пенсия при навършване на възраст 52 години и 10 месеца и при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително в системата на гражданска защита.

От 31 декември 2016 г. възрастта за гореизброените се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с по 2 месеца до достигане на 55-годишна възраст за лицата по ал. 1, 2, 3 и 6 и до 45-годишна възраст.

По силата на новите текстове размерът на пенсията ще се определя като доходът, от който се изчислява пенсията, се умножи със сумата, образувана от: по процент 1.1 на сто за всяка година осигурителен стаж и съответната пропорционална част от процента за месеците осигурителен стаж.

За пенсиите, отпуснати с начална дата след 31 декември 2018 г., индивидуалният коефициент ще се изчислява от осигурителния доход на лицето за осигурителния му стаж след 31 декември 1996 г. до датата на отпускане на пенсията.

За периодите, през които лицата са осигурявани в универсален пенсионен фонд, индивидуалният им коефициент ще се намалява на базата на съотношението между размерите на осигурителните вноски за универсален пенсионен фонд и за фонд "Пенсии" за трета категория труд за лицата, родени преди 1 януари 1960 г., по ред, определен с акт на Министерския съвет.

Индивидуалният коефициент няма да се намалява за периодите, за които натрупаните средства по индивидуалната партида на лицата в универсален пенсионен фонд са прехвърлени в Държавния фонд за гарантиране устойчивостта на държавната пенсионна система.

Лицата ще могат да поискат преизчисляване на пенсията от осигурителния доход за друг тригодишен период преди 1 януари 1997 г. в 12-месечен срок от влизане в сила на разпореждането за отпускане на пенсията.