Депутатите приеха окончателно промените в Закона за съдебната власт
Остана възможността за външно финансиране на съсловните организации в съдебната система
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    1
Парламент
Снимка: Ладислав Цветков

Парламентът прие на второ четене промените в Закона за съдебната власт, внесени от депутати от управляващото мнозинство.

ГЕРБ „даде заден” за финансирането на магистратски НПОЦветан Цветанов похвали дейността на "Америка за България"

Остана възможността за външно финансиране на съсловните организации на съдии, прокурори и следователи. Първоначално измененията предвиждаха източниците на финансиране да бъдат само членски внос, имуществени вноски и дарения от техните членове, но впоследствие тези текстове бяха оттеглени. 

От БСП поставиха въпроса какво е наложило промяната на първоначалната позиция и декларираха, че не са гласували "за" нито един текст от промените. 
От ГЕРБ посочиха, че по този законопроект е имало максимално широк дебат.

Организациите на магистратите без право на външно финансиранеДепутатите приеха на първо четене промени в Закона за съдебната власт

С измененията се прецизира забраната за упражняване на търговска дейност от магистратите. Съдиите, прокурорите и следователите, докато заема длъжността си, ще могат да получават възнаграждение за извършване на научна и преподавателска дейност или за упражняване на авторски права, за участие в европейски и международни програми и проекти, както и за участие в изработването на проекти на нормативни актове, възложени от НС, ВСС или органи на изпълнителната власт. 

Предвижда се възможност изборните членове на Висшия съдебен съвет и инспекторите в Инспектората към него при прекратяване на мандата им да бъдат възстановени на заеманата преди избора им или равна по степен длъжност в органите на съдебната власт. 

Измененията въвеждат отстраняване от длъжност на магистрати във всички случаи на обвинение за тежко умишлено престъпление от общ характер, като се запазват гаранциите, свързани с временния характер на такова отстраняване, както и с получаването на минимална работна заплата за срока на действието на тази мярка.

Предвижда се всички магистрати да подават декларация, в която да се разкриват техните дейности и членства, а не само за новоназначените.

  • 0
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре