Депутатите приеха Проект за декларация по повод опита за покушение срещу бившия лидер на ДПС Ахмед Доган на 19 януари 2013 г. Вносители са председателят на Движението Лютви Местан и група народни представители.

„На 19 януари в Зала 3 на НДК по време на провеждане на VIII Национална конференция на ДПС пред очите на делегатите, гостите и стотици хиляди български граждани се направи опит за политическо покушение срещу дългогодишния лидер на ДПС Ахмед Доган. Ние, народните представители, като изразяваме нашето дълбоко възмущение, като споделяме огромното безпокойство от евентуалните негативни последици от този акт”, заяви от парламентарната трибуна депутатът от ДПС Четин Казак.

В декларацията се посочва: „Категорично осъждаме опита за покушение срещу лидера на ДПС Ахмед Доган, призоваваме всички политически сили, обществени организации и граждани да се разграничат от този акт на посегателство, разграничаваме се от опитите за героизиране на автора на покушението предвид тежестта на извършеното от неговото престъпление, настояваме компетентните органи да поемат своята отговорност и да осъществят пълно и ефективно разследване и да разкрият причините и подбудите, призоваваме цялото българско общество към толерантно и отговорно поведение”.

Проектът за декларация беше приет с 92 гласа „за”, 5 – „против” и 3 – „въздържал се”.

Очаквано от "Атака" изразиха несъгласието си да се приеме декларацията. „Не са приключили следствените действия и няма никакво основание да се правят изводи и заключения какво точно е случилото се. Управляващата партия ГЕРБ се съгласи да приеме една декларацията, която е юридически неиздържана и антизаконова”, заяви лидерът на партията Волен Сидеров.

„Охотното отношение на ГЕРБ към тази декларация потвърждава, че в следващия парламент ГЕРБ и ДПС ще бъдат в комбинация, под някаква форма. Това е жест от страна на ГЕРБ към ДПС, във връзка с една случка, която е изключително неясна”, добави националистът.

  • Октай Енимехмедов излезе на свобода
  • Октай Енимехмедов влезе в затвора в Бургас
  • Енимехмедов получи 3.5 години затвор – за хулиганство и закана
  • Възможно ли е новият парламент да се окаже с депутат по-малко?
  • 3,5 г. затвор за Октай Енимехмедов
  • Октай Енимехмедов искал да накара Доган да се "изпусне"
  • ВАС връща на работа уволнен заради нападението над Доган полковник
  • Октай Енимехмедов не е могъл да убие Доган
  • Доган показа незаинтересованост по делото срещу своя нападател
  • Ахмед Доган пак блокира делото срещу своя нападател