Депутатът в четири парламента Лъчезар Иванов е сред деветимата нови преподаватели на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Това става ясно от публикация в сайта на Алма Матер, съобщи БГНЕС в петък.

Лъчезар Иванов е представен като най-новия преподавател, постъпващ в Медицинския факултет на висшето учебно заведение. Според публикацията Иванов е с научна степен "доцент".

Името на Иванов бе замесено в скандал през 2012 г. който избухна заради явяването му на конкурс за доцент в Медицинския университет в София. Тогава стана ясно, че две от публикациите, които са представени от Лъчезар Иванов в защита на неговата кандидатура за "доцент", всъщност не са били негови, а на пенсионирания проф. Любомир Иванов, бивш директор на Националния център по опазване на общественото здраве.

Тогава депутатът от ГЕРБ обясни, че е допусната техническа грешка и не се е опитвал да заблуди комисията. Явно Иванов е успял да се сдобие със титла "доцент" въпреки това.

През 2010 г. около Иванов се разрази друг скандал, заради които той  бе принуден да се оттегли от поста на заместник-председател на Народното събрание и от поста на шеф на ГЕРБ-София.  Причината бе явното му ходатайстване срещу уволнението на негов приятел митничар.  

Парламентарната дейност на Лъчезар Иванов ще се запомни и с участието му в приемането на определената като лобистка поправка, стана известна като "Мери Джейн" в Закона за наркотичните вещества, която по-късно бе отменена.

През 2009 г. името на Иванов попадна и в скандал с командировка в САЩ, която е била платена от неправителствени организации, които са свързани с фармацевтични компании.

Малко по-рано бившата съпруга на депутата го обвини в тормоз, а в писмо до американския посланик в София, дъщерята на Иванов обяви, че е жертва на домашно насилие от страна на баща си.

Миналата година стана ясно, че синът на народния представител е бил задържан по подозрение за участие в грабеж на бензиностанция.

Влизането в политиката си Лъчезар Иванов дължи на личното си познанство с Бойко Борисов. Като негов личен лекар, през 2005 г., Лъчезар Иванов е избран за народен представител от НДСВ. Години по-късно, след учредяването на ГЕРБ, Иванов става независим депутат и започва да представлява новоучредената партията в 40-то Народно събрание.

Включването на Иванов в преподавателския състав на СУ идва на фона на историята с българина Златин Златев, който стана доктор на право на Кеймбридж, след като професорите от правния факултет на Алма Матер го „пратиха да мие чинии” във Великобритания.

Репортаж за Златин Златев очаквайте в централните новини на bTV!