Въпросник в училищата, който да достига до учениците и да се отнася до тяхната сексуална ориентация, до това дали ходят до тоалетна, дали носят роклички или суитшъри, няма, не е имало и няма да има, каза в предаването „Лице в лице” зам.-министърът на образованието Деница Сачева по повод разразилия се скандал с конкурс „Училище без насилие” и стереотипи, определени от пола", провеждан от МОН и джендър фондация в българските училища.

Дезинформационната атака взема за повод един конкурс, който се провежда в образователната система от 5 години и за първи път е започнал 2013 – 2014 г., каза тя.

Анкетата не може да бъде наречена „джендър”. Става дума за доброволен конкурс между училища какви политики имат по отношение на насилие, на равнопоставеност между момичета и момчета, допълни Сачева.

Анкетата е раздадена на директорите от МОН, а децата не участват в нея и никой не ги пита в каква тоалетна ходят, категоричен беше зам.-министърът.

„Този конкурс е доброволен. Фондацията, която го организира, има този въпросник и ние само сме информирали регионалните управления по образование”, уточни Сачева.

Тя съобщи, че конкурсът се провежда от 5 години, а на страницата на фондацията могат да бъдат видени всички въпросници, както и училищата, които са участвали до момента, включително и наградените. От началото досега са участвали 300 училища.

"Фондация „Джендър образование, изследване и технологии” е неправителствена организация, която е регистрирана по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, в обществена полза е, съответно отчетите й също са публични. Занимава се с проекти, които най-общо казано насърчават това в училищата да има толерантна и приобщаваща среда. Има и проекти, свързани с правата на бащите, с правата на жените, с правата на децата", допълни Деница Сачева.

По думите й в случая с анкетата става дума за инициатива на неправителствения сектор, в която няма нищо притеснително, защото няма въпроси, свързани със сексуална идентичност, със самоопределение или каквото и да е.

В България политики за равнопоставеността между момичетата и момчетата, или съответно жените и мъжете, се изпълняват от дълги години, допълни зам.-министърът.

Сътрудничеството между неправителствената организация и МОН е започнало по време на министър проф. Ана Клисарова, съобщи тя.

"Понятието „стереотипи, определени от пола” е част от българското законодателство още от Закона за равнопоставеност на жените и мъжете. В момента се прави опит да се търсят различни провокации, да се провокират страховете на хората. Става дума за стереотипи, които са свързани с конкретния пол, например при жените многократно се говореше, че жените могат да работят само конкретни професии, че те не могат да бъдат добри в науката или пък в технологиите”, коментира още Сачева.

По отношение на Истанбулската конвенция, зам.-министърът заяви, че не е вярно, че джендър организации ще могат да влизат в училищата и никой няма да може да ги спре.

По думите й България няма намерение да променя своите образователни програми, няма и нужда да го прави.

"Джендър образование в този вид, в който общественото мнение изкриви това понятие, а именно по отношение на сексуална идентичност, по отношение на свободно избилране на пол и други такива теми, няма да има в образователната система и това не следва от конвенцията.

Училището няма други ангажименти, освен да насърчава равнопоставеността между момичетата и момчетата".

Вижте още по темата във видеото: